Protesten na razzia’s bij tegenstanders G8-top
Nieuws

Achtergrond - 10 mei 2007

(10 mei 2007) In verscheidene steden in Duitsland is vannacht gedemonstreerd tegen invallen die de Duitse politie gisteren uitvoerde bij tegenstanders van de G8-top, komende maand in Heiligendamm. In Hamburg kwam het tot ongeregeldheden.

In een tiental Duitse steden gingen betogers de straat op, nadat de politie gisteren door heel Duitsland woningen en kantoren van anti-globalisten had doorzocht. In het Hamburgse Schanzenviertel zette de politie waterkannonen in nadat actievoerders agenten hadden bestookt met vuurwerk en flessen. Acht demonstranten werden gearresteerd. De met 3000 betogers grootste demonstratie, in de Berlijnse wijk Kreuzberg, verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Eerder op de dag hadden honderden politieagenten huiszoekingen verricht bij militante G8-tegenstanders in Berlijn, Hamburg en Bremen en de deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Brandenburg. Het Duitse Openbaar Ministerie zegt sterke aanwijzingen te hebben dat de betrokken activisten zich verenigd hebben in een "terroristische organisatie", die de in Duitsland gehouden G8-top van begin juni zou willen verstoren met brandstichtingen en andere gewelddadige acties.

De linkse oppositiepartijen bekritiseren de handelswijze van het Openbaar Ministerie. Die Grünen-voorzitter Claudia Roth waarschuwt voor “criminalisering en doelbewuste intimidatie” van anti-globalisten, die hun protest tegen de G8-top in Heiligendamm op een geweldloze manier willen organiseren. De Linkspartei verwijt de regeringspartijen CDU/CSU en de SPD gemakshalve op de koop toe te nemen dat de invallen een “klimaat van escalatie” creëren.

De conferentie van de zeven vooraanstaande industriële staten plus Rusland vindt van 6 tot 8 juni plaats in het Noord-Duitse Heiligendamm. Om de wereldleiders te beschermen, hebben de autoriteiten het conferentieoord afgeschermd met een twaalf kilometer lang hek

Spiegel Online
Tausende protestieren gegen Razzien

Süddeutsche Zeitung
Proteste gegen Razzia – Polizei warnt

FAZ.NET
Hamburg: Ausschreitungen bei Protest gegen Razzien

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger