De clash tussen de overheid en de linkse scene
Duitse politie is spoor bijster in links-radicale mengelmoes

Achtergrond - 28 juni 2007

(28 juni 2007) De rellen van Rostock en de G8-razzia's hebben de links-radicale scene in Duitsland weer in het nieuws gebracht. Deze bonte beweging uit Altlinken en militante andersglobalisten wordt door de politie graag in de criminele of terroristische hoek gezet.

Uit diverse profielen van leden van het Schwarze Block, die de afgelopen weken door reporters van onder andere Die Welt am Sonntag, Der Spiegel werden geschreven, blijkt dat de Duitsers willen weten welk soort mensen nu precies de stenen bij de G8-rellen in Rostock heeft gesmeten.

Deze groep gemaskerde, met donkere zonnebrillen getooide en in het zwart geklede jongeren willen niet praten maar rotzooi schoppen. Honderden gewonden zijn daarbij geen probleem. "Reclaim the streets" en "Smash capitalism" zijn hun credo's. Bij demonstraties vormen ze een blok, met lange spandoeken aan vier kanten afgeschermd van omstanders en de ME. Een nieuwe klasse van linkse hooligans.

Ze protesteren tegen de groeiende maatschappelijke ongelijkheid en spuiten slogans als "eat the rich" op huizen. Toch zijn deze jongeren niet altijd politiek geëngageerd en zien zich eerder onderdeel van een hedonistische Spaßguerilla, die jaarlijks bij de fruitveldslag op de Oberbaumbrücke tussen Oost-en West-Berlijn van zich laat horen.

De Duitse politie lijkt in de nevelwolk rond deze linkse groepjes intussen het spoor bijster te zijn. Om toch een overzicht te krijgen, zette de Bundeswehr onlangs laagvliegende Tornado-straaljagers in om gedetailleerde beelden van G8-kampeerterreinen te krijgen. Ook werden agents provocateurs gebruikt om het Schwarze Block te infiltreren. Ze werden echter door de demonstranten ontmaskerd. Het Zwarte Blok laat zich niet graag in de kaarten kijken.

Rob Savelberg is freelance journalist en schrijft vanuit Berlijn onder meer voor De Telegraaf, Knack en De Groene Amsterdammer. Zijn G8-blogs zijn ook onder www.droppingknowledge.org/G8 te lezen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger