Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Lynn Stroo is redacteur voor Duitslandweb. Ze is journaliste en historica en studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies. De afgelopen jaren werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West en het Historisch Nieuwsblad. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

Politiesamenwerking: 'Heel veel werk aan plofkraken'

Achtergrond - 17 december 2020 - Auteur: Lynn Stroo Politiesamenwerking: 'Heel veel werk aan plofkraken'
Illegaal vuurwerk, drugs, vuurwapens, autodiefstallen en plofkraken: de Nederlandse en Duitse politie hebben hun handen vol aan criminaliteit in de grensstreek. Corona zorgt voor nieuwe problemen. Gert Rademaker van de Nationale Politie licht toe hoe Duitsland en Nederland samenwerken.
Lees meer

Hohenzollern-prins maakte aanspraak op Huis Doorn

Achtergrond - 24 november 2020 - Auteur: Lynn Stroo Hohenzollern-prins maakte aanspraak op Huis Doorn
Het hoofd van de Duitse familie Hohenzollern heeft in 2014 aanspraak gemaakt op Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Dat blijkt uit documenten die deze maand openbaar zijn gemaakt. Berichten dat de nazaten van Wilhelm II het huis claimen zijn niet nieuw, maar de documenten bevestigen nu dat de Nederlandse overheid onderhandelde met de Hohenzollerns.
Lees meer

Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’

Achtergrond - 19 november 2020 - Auteur: Lynn Stroo Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’
De samenwerking van Duitse en Nederlandse militairen in de Duitse 1. Pantserdivisie is ontegenzeglijk bijzonder, maar gaat niet altijd vanzelf. Behalve technische en organisatorische aspecten spelen ook cultuurverschillen een rol. “Daar hadden we niet zoveel verstand van”, zegt Martin Wijnen, luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht. Samen met de Duitse landmacht gaf zijn organisatie de Rijksuniversiteit Groningen de opdracht deze culturele aspecten te onderzoeken.
Lees meer

De worst van Adenauer

Columns - 20 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo De worst van Adenauer
“Zou jij een sojaschijf kopen?” vraagt een jongen aan zijn vriend bij de toonbank van de snackbar. Zijn metgezel kijkt glazig. “Dit mag straks geen vegaburger meer heten”, en de jongen zwaait met een vegetarische hamburger in de lucht. “Bizar toch?”
Lees meer

Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler

Achtergrond - 15 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler
Hoe stond ex-keizer Wilhelm II tegenover het nationaalsocialisme? Die vraag stelden bezoekers van Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer, zó vaak, dat het museum besloot er een tentoonstelling over te maken. Die laat zien hoezeer de keizerlijke familie worstelde met het verlies van haar macht. “Keizer Wilhelm II hoopte dat Hitler de monarchie in Duitsland zou terugbrengen.”
Lees meer

Strijd om de Duitse camping

Columns - 1 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo Strijd om de Duitse camping
Het is voor ons vaste prik: op vakantie in september. Een stuk rustiger dan in de zomervakantie en vaak nog mooi weer. Daar hopen we ook dit jaar op. De weerapp voorspelt een rij zonnetjes met hoge temperaturen. Perfecte omstandigheden voor de Zuid-Duitse Alpenroute met onze nieuwe, oude camper.
Lees meer

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Achtergrond - 8 juni 2020 - Auteur: Lynn Stroo Duitsland vreest derde droge zomer op rij
Zonovergoten dagen en nauwelijks een spatje regen: Duitsland beleeft tot nu toe één van zonnigste lentes sinds het begin van de weermeting. Maar het mooie weer heeft een keerzijde: de grond is veel te droog en de oogsten vallen tegen.
Lees meer

Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen

Achtergrond - 28 mei 2020 - Auteur: Lynn Stroo Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen
Het zou dit jaar groots worden gevierd, de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven, een van de meest gespeelde componisten aller tijden. Maar het coronavirus zette een streep door veel feestelijkheden. Veel grote concerten en evenementen worden nu doorgeschoven naar 2021. Beethoven brengt dit jaar iets anders: verbroedering in tijden van isolatie.
Lees meer

8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?

Achtergrond - 7 mei 2020 - Auteur: Lynn Stroo 8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?
In Duitsland wordt vrijdag 8 mei stilgestaan bij 75 jaar ‘Kriegsende’, de dag waarop in 1945 de Wehrmacht capituleerde. Sinds 1985 wordt die datum in Duitsland steeds meer gezien als een dag van bevrijding van Hitlers naziregime. Maar op de term ‘bevrijding’ is ook kritiek.
Lees meer

Digitaal promoveren: ‘Ik zit alleen aan de keukentafel’

Achtergrond - 28 april 2020 - Auteur: Lynn Stroo Digitaal promoveren: ‘Ik zit alleen aan de keukentafel’
Al jaren keek politicoloog Afke Groen uit naar het moment waarop ze in een grote zaal vol publiek haar proefschrift mocht verdedigen. Op 24 april was het zover, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De promotie ging afgelopen vrijdag wel door, maar dan digitaal. “Voor de zekerheid heb ik mijn internetabonnement geüpgraded”.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger