Lynn Stroo
Redakteurin Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Lynn Stroo ist Redakteurin beim Duitslandweb. Sie ist Journalistin und Historikerin und studierte an der Erasmus Universiteit Rotterdam sowie an der Albert-Ludwig Universität in Freiburg. An der Universiteit van Amsterdam absolvierte sie den Master Duitslandstudies. In den letzten Jahren arbeitete Stroo als freie Journalistin für die Nederlandse Omroep Stichting, Omroep West und Historisch Nieuwsblad. Sie schreibt am liebsten über die moderne Geschichte Deutschlands und die niederländisch-deutschen Beziehungen.

Verkiezingsthema: Digitalisering

Achtergrond - 16 September 2021 - Autor: Lynn Stroo Verkiezingsthema: Digitalisering
De coronapandemie legt pijnlijk bloot hoe slecht Duitsland er digitaal voor staat. Thuiswerken en online onderwijs bleken in grote delen van het land kansloos door gebrekkige faciliteiten en haperende netwerken. Het is een doorn in het oog van veel Duitsers, maar in de campagne voor de aankomende bondsdagverkiezingen speelt digitalisering opvallend genoeg geen grote rol.
Mehr

Online herdenken blijft, denkt Buchenwald

Achtergrond - 6 April 2021 - Autor: Lynn Stroo Online herdenken blijft, denkt Buchenwald
Voor het tweede jaar op rij is het deze maanden stil in de Duitse bezoekerscentra die in veel voormalige concentratiekampen zijn ingericht. De jaarlijkse bevrijdingsherdenkingen kunnen door de coronapandemie niet doorgaan. In 2020 werd snel een digitaal programma opgetuigd. De Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora geeft daar dit jaar vervolg aan. “Het is belangrijk om de verhalen te blijven herhalen.”
Mehr

Treuhand: ‘Communisme uit bedrijven zweten’

Achtergrond - 1 April 2021 - Autoren: Lynn Stroo, Marja Verburg Treuhand: ‘Communisme uit bedrijven zweten’
Vandaag precies 30 jaar geleden werd Detlev Rohwedder doodgeschoten. De succesvolle staalmagnaat was het hoofd van de Treuhandanstalt, de West-Duitse organisatie die na de val van de Muur de Oost-Duitse bedrijven moest privatiseren. De moord op Rohwedder was het dieptepunt van een zeer tumultueuze periode kort na de eenwording, toen bleek dat van de failliete DDR-economie niet veel meer viel te redden. Miljoenen mensen raakten werkloos en drie decennia later is de frustratie over de Treuhandanstalt bij veel Oost-Duitsers nog steeds groot.
Mehr

Frank Biess: 'West-Duitse succesverhaal is hardnekkig'

Achtergrond - 25 März 2021 - Autor: Lynn Stroo Frank Biess: 'West-Duitse succesverhaal is hardnekkig'
West-Duitsland wordt in de geschiedschrijving van na de Tweede Wereldoorlog vaak omschreven als democratisch, modern, Westers, progressief en economisch welvarend. De Duitse historicus Frank Biess, verbonden aan de University of California at San Diego, pleit voor een alternatieve, kritischere kijk op dit West-Duitse succesverhaal.
Mehr

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Achtergrond - 16 März 2021 - Autoren: Lynn Stroo, Jesse Oude Egberink Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?
Wie wel eens een Duits visitekaartje heeft gezien, weet dat daar nog dikwijls een faxnummer op prijkt. Faxen, het versturen van documenten via de telefoonlijn, is bij ons al jaren geleden uit de gratie geraakt. In Duitsland is het juist een veelgebruikt communicatiemiddel. Waarom?
Mehr

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Achtergrond - 17 Februar 2021 - Autor: Lynn Stroo Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'
Vrijdag precies een jaar geleden werden negen bezoekers van twee shishalounges in de Duitse stad Hanau doodgeschoten. De schutter beroofde daarna zijn moeder en zichzelf van het leven. Een proces kwam er daardoor niet. Overlevenden en nabestaanden van de aanslag zitten nog met veel vragen en vinden dat de autoriteiten op verschillende momenten hebben gefaald.
Mehr

'Discussie over het Keizerrijk is belangrijk, juist nu'

Achtergrond - 20 Januar 2021 - Autor: Lynn Stroo 'Discussie over het Keizerrijk is belangrijk, juist nu'
Met groot machtsvertoon werd 150 jaar geleden het Duitse Keizerrijk uitgeroepen. Een episode in de Duitse geschiedenis die vooral wordt getekend door Pruisisch militarisme, nationalisme, imperialisme, oorlog en geweld. “We moeten niet radeloos en beschaamd naar de erfenis van deze tijd kijken”, stelt bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Met een bijeenkomst in zijn Schloss Bellevue wil hij het historische debat over het Keizerrijk aanzwengelen. “We moeten ervan leren.”
Mehr

Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp

Achtergrond - 14 Januar 2021 - Autor: Lynn Stroo Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp
Voor veel scholieren in Duitsland stond de week na de kerstvakantie niet in het teken van aardrijkskunde, rekenen of geschiedenis, maar van technische mankementen. Omdat de meeste scholen tijdens de strikte lockdown de deuren gesloten houden, zijn de leerlingen aangewezen op krakkemikkig digitaal thuisonderwijs.
Mehr

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Achtergrond - 7 Januar 2021 - Autoren: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel
Duitsland staat aan het begin van een spannend jaar. Na 16 jaar zwaait Angela Merkel af als kanselier. In ‘Superwahljahr’ 2021 zijn de ogen vooral gericht op de Bondsdagverkiezingen in september, maar er staan ook zes deelstaatverkiezingen op het programma, die voor veel politiek spektakel kunnen zorgen. De coronapandemie zal zijn stempel ook op dit jaar drukken, wat vooruitkijken nog lastiger maakt dan het toch al is. Maar toch: een vooruitblik.
Mehr

75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag

Achtergrond - 23 Dezember 2020 - Autor: Lynn Stroo 75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag
2020 moest een bijzonder jaar worden, waarin Duitsland en Nederland zouden stilstaan bij 75 jaar ‘Kriegsende’ en bevrijding. Stil werd het, want door de coronapandemie ging een streep door talloze evenementen. De gezamenlijkheid waar het jubileumprogramma bol van stond, maakte plaats voor individueel en digitaal herdenken. Een terugblik.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern