Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5251554

Lynn Stroo is redacteur voor Duitslandweb. Ze is journaliste en historica en studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies. Eerder werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West en het Historisch Nieuwsblad. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Achtergrond - 3 mei 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Nazi-Duitsland verloor in de Tweede Wereldoorlog zoveel mankracht, dat Adolf Hitler op zoek moest naar andere manieren om zijn oorlogsindustrie draaiende te houden. Miljoenen mensen werden binnen en buiten Duitsland gedwongen tewerkgesteld, ook uit Nederland. Veel Duitse bedrijven profiteerden van de dwangarbeid, terwijl de arbeiders vaak overgeleverd waren aan mensonterende omstandigheden.

Lees meer

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

Achtergrond - 20 april 2023 - Auteur: Lynn Stroo Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar
De bezetting van het Ruhrgebied, hyperinflatie, politieke chaos en Hitlers couppoging: 1923 ging de geschiedenisboeken in als crisisjaar. De eerste Duitse democratie, de Republiek van Weimar, stond nog in de kinderschoenen en werd flink op de proef gesteld, maar overleefde deze crises. Nu, 100 jaar later, staat Krisenjahr 1923 in Duitsland volop in de belangstelling.

Lees meer

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Achtergrond - 5 april 2023 - Auteur: Lynn Stroo Dansen uit protest op Goede Vrijdag
Wie in Duitsland op Goede Vrijdag met de voetjes van de vloer wil, komt bedrogen uit: op die dag geldt een Tanzverbot. Dansen in clubs, harde muziek, entertainment en ook sportwedstrijden zijn dan bij wet verboden. Sommigen vinden die regels niet meer van deze tijd en grijpen de dag juist aan om te feesten.

Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Achtergrond - 17 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?
Wie onlangs per auto vanuit Oostenrijk de grens met Duitsland heeft gepasseerd, heeft het vast opgemerkt: de grens wordt strenger bewaakt dan bijvoorbeeld die tussen Duitsland en Nederland. Files voor de grensposten, politiebeambten met geweren en paspoortcontroles: het is een ongewoon beeld in het Schengengebied. Waarom voert Duitsland deze controles uit?

Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Achtergrond - 15 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij
Wie in het Duitse openbaar vervoer meermaals gepakt wordt zonder geldig vervoersbewijs of de boete voor zwartrijden niet betaalt, kan in de cel belanden. Het Freiheitsfonds strijdt tegen dit beleid en wil vandaag zoveel mogelijk zwartrijders in één keer uit de gevangenis vrijkopen.

Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Achtergrond - 8 maart 2023 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg, Wiebke Pittlik Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen
Vrouwen in Duitsland krijgen minder betaald, ontvangen minder pensioen, bekleden minder leidinggevende functies en voelen veel druk om minder te werken omwille van de kinderen. Vandaag, woensdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag en er is nog genoeg werk aan de winkel.

Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Achtergrond - 27 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'
Een bijzondere ochtend was het vrijdag in de Bondsdag. Voor het eerst werden tijdens de jaarlijkse Holocaust-herdenking slachtoffers herdacht die vanwege hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit zijn vervolgd. De verscheidenheid aan mensen en genodigden die de plechtigheid bijwoonden, gaven kleur aan het grauwe en regenachtige Berlijn.

Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Achtergrond - 26 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Dat Duitsland veertien Leopard-2 gevechtstanks aan Oekraïne gaat leveren, is niet verrassend, zegt Markus Kaim, specialist veiligheidspolitiek bij de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) in Berlijn; een belangrijke denktank die de Duitse politiek adviseert over veiligheidskwesties. Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo bezocht Kaim woensdag samen met een groep studenten. Het nieuws over de tanks was net bekend, en Kaim duidde de Duitse strategie.

Lees meer

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Achtergrond - 19 januari 2023 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Vooruitblik: Duitsland in 2023
De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s in Duitsland blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. En vanaf het voorjaar krijgen Duitse jongeren een Kulturpass met een tegoed voor boeken, theater- en concertbezoeken. Een overzicht van Duitsland in 2023.

Lees meer

‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’

Achtergrond - 17 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo ‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’
Hebben de Hohenzollern, Duitslands belangrijkste adellijke familie, Adolf Hitler aan de macht geholpen? Over die vraag wordt in Duitsland al jaren fel getwist. Het antwoord is van groot belang voor de uitkomst van een juridische strijd tussen de familie en de staat over de teruggave van kastelen en andere kostbaarheden. “Met hun symbolische kapitaal en brede netwerken hebben ze het naziregime zeker geholpen”, stelt de Duitse historicus Stephan Malinowski.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger