SPD

Achtergrond - 14 september 2006

Hoewel deze strategie, om zichzelf nadrukkelijk in het midden van het politieke spectrum te plaatsen, vier jaar terug zo succesvol was, lijkt zij zich bij de komende verkiezingen juist tegen de SPD te keren. Normaal gesproken hoopt een regeringspartij haar herverkiezing te bewerkstelligen door tijdens de campagne te wijzen op de door haar bereikte resultaten, maar aangezien er ontevredenheid heerst over de wijze waarop de regering de afgelopen jaren onder andere de werkloosheid heeft aangepakt, is de SPD gedwongen zich anderszins te manifesteren. Daarbij wreekt zich dat het profiel van de SPD de afgelopen jaren aan scherpte heeft ingeboet als gevolg van het feit dat de partij de nadruk legde op het streven naar consensus. In de peilingen ligt de SPD al maandenlang achter op de CDU/CSU.

Als gevolg van het gebrek aan concrete resultaten waarop de partij zich kan beroepen, poogt de SPD de kiezers over te halen de regering een tweede termijn te gunnen door op de valreep voor de verkiezingen maatregelen te nemen die een krachtdadige indruk moeten wekken. De afgelopen maanden heeft de SPD de commissie-Hartz, die ingrijpende hervormingen van de arbeidsmarkt voorstelt, en het ontslag van de eigen minister van Defensie, Scharping, gesteund.

De SPD heeft aangekondigd de coalitie met Bündnis 90/Die Grünen te willen voortzetten. Mocht de huidige regering haar meerderheid echter niet behouden, dan is een samenwerking van de SPD met de FDP - hoewel niet zeer waarschijnlijk - een mogelijkheid. De vorming van een Große Koalition, een coalitie met de CDU/CSU, is door de SPD uitgesloten, evenals regeringsdeelname met de PDS.

Klik hier voor een korte historische achtergrond van de SPD.
Klik hier voor het regeringsprogramma van de SPD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger