Duitse doellegende Kahn neemt afscheid
Bundesliga verliest meest besproken speler na 21 seizoenen

Achtergrond - 2 september 2008

(2 september 2008) Tegenwoordig is hij vooral te vinden op dé hangplek voor voetballers in ruste, de golfbaan. Maar vanavond trekt een van de meest gehate spelers in de Duitse geschiedenis voor het laatst zijn voetbalschoenen aan. Doelman Oliver Kahn (39) speelt dan in München zijn afscheidswedstrijd

Doelman Oliver Kahn tijdens een training. Afb: neilsongautama, www.flickr.comKahn debuteerde in 1987 in de Bundesliga voor Karlsruher SC. In 1994 werd hij door Bayern München voor 2,4 miljoen euro weggeplukt uit Baden-Württemberg, destijds een recordbedrag. Kahn en FC Bayern bleken uitstekend bij elkaar te passen. De doelman werd al snel de verpersoonlijking van de vermeend arrogante Zuid-Duitse Rekordmeister - geliefd in Beieren, gehaat in de rest van het land.

Kahn wás Bayern, de Duitse topclub die door de voortdurende onrust binnen de eigen gelederen ook spottend FC Hollywood aan de Isar wordt genoemd. Zoals zijn werkgever was Kahn zelf ook voer voor Bild Zeitung en andere boulevardbladen. Zo smulde Duitsland in december 2002, toen Kahns affaire met het hoogblonde model Verena Kerth uitlekte. Kahns vrouw vroeg daarop de scheiding aan. “Ik zit voortaan liever met mijn handen aan de bal, dan aan vrouwen”, merkte Kahn op toen ook zijn relatie met Kerth op de klippen liep.

Sucessen

Maar FC Bayern betekent ook succes. Met Kahn in het doel ging de kampioensschaal acht keer naar München, won de club zes keer de beker, een keer de UEFA-Cup en een keer de Champions Leaugue. Het succes van Bayern straalde ook af op Kahn. Zijn kwaliteiten als doelman waren onomstreden - sinds de legendarische Sepp Maier heeft volgens velen geen Duitse doelman zulke sterke reflexen getoond als hij. Zo werd hij drie keer gekroond tot beste keeper ter wereld. Namens het Duitse elftal was hij 49 keer aanvoerder, een record.

De sportiviteitsprijs ontbreekt echter op de palmares van de doelman. Prijzen winnen met Bayern en de Mannschaft, daar ging het om, met hemzelf natuurlijk in de basis. Zijn grootste vijand is zijn directe concurrent in het doel, zo gaf Kahn toe. En om de gunst van de trainer te winnen, gaat weinig hem te ver, zoals collega-doelman Jens Lehmann heeft gemerkt. Zo schuwde Kahn in de strijd om rugnummer 1 in het Duits nationaal elftal de publiciteit niet om Lehmann in diskrediet te brengen.

Cultfiguur

Maar vooral zijn gedrag binnen de krijtlijnen maakte Kahn tot een Beiers cultfiguur. Zo beet hij in 1999 tijdens de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund tegenstander Heiko Herrlich in het gezicht. Nog in dezelfde wedstrijd deelde hij een hoge trap in de maagstreek uit aan Dortmunder Stéphane Chapuisat, die de doelman de bijnaam Karate-Kahn opleverde. Voor beide acties werd Kahn tot grote woede van het publiek niet bestraft.

Kahn waarschuwt Miroslav Klose van Werder Bremen. Afb: Bastian31, www.flickr.comWilde vergrijpen als deze deden de populariteit van de keeper weinig goeds. “Maar ik heb er geen problemen mee als ze mij een klootzak vinden”, zei Kahn nog kort geleden. Want als een van de meest besproken voetballers van de laatste twintig jaar moest de doelman dan ook een dikke huid hebben.

De talloze pesterijen waarmee hij tijdens uitwedstrijden met FC Bayern werd geconfronteerd, hebben hem naar eigen zeggen alleen maar sterker gemaakt. Buiten München werd Kahn door het publiek begroet met apengeluiden en kreeg hij bananen toegeworpen vanwege zijn gorilla-achtige gedrag in het veld. In 2000 verliet Kahn hevig bloedend het veld in Freiburg, nadat hij vanaf de tribune een golfbal tegen het hoofd kreeg.

Vanavond wordt het tijdperk Kahn in een uitverkocht stadion en voor talloze tv-kijkers afgesloten. Voor velen misschien een opluchting, maar zeker is dat het Duitse voetbal een kleurrijke speler kwijt is. In het doel althans, want Kahn is door de ZDF gestrikt als analist. Wie dan nog geen genoeg hem heeft, kijk dan even op de golfbanen rondom München.

Sander van der Ploeg is redacteur van het Duitslandweb

Afbeeldingen:

neilsongautama, www.flickr.com
Bastian31, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger