‘Genius’ Lehmann ziet droom bewaarheid
Nieuws

Achtergrond - 10 april 2006

(10 april 2006) Doelman Jens Lehmann kan zijn geluk niet op nu bondscoach Jürgen Klinsmann hem heeft bevorderd tot eerste keeper van het Duitse elftal. De gepasseerde Oliver Kahn heeft aangekondigd in de Duitse selectie te blijven.

Eindelijk nummer één. De droom van Arsenal-keeper Jens Lehmann (36) is uitgekomen. Sinds 1998 hoort de doelman bij de Duitse selectie, maar op grote toernooien speelde hij geen minuut. Altijd kreeg zijn rivaal en leeftijdsgenoot Oliver Kahn de voorkeur. Tot afgelopen vrijdag. Toen maakte bondscoach Klinsmann bekend dat Lehmann en niet Kahn, de doelman van FC Bayern München, tijdens het WK deze zomer het Duitse doel verdedigt.

Kahn maakte maandagmiddag in een persconferentie bekend dat hij de selectie niet wil verlaten. Het Duitse elftal heeft nog steeds zijn "volledige steun". "Natuurlijk ben ik teleurgesteld", sprak de doelman. "Maar ik accepteer Klinsmanns keuze."

Aanvankelijk werd in de Duitse media druk gespeculeerd over een mogelijk afscheid van de gepasseerde doelman. “Kahn is qua karakter geen nummer twee”, had Klinsmann dit weekend gezegd.

De bondscoach prees de prestaties van de nieuwe nummer één uitvoerig. Lehmann heeft zijn nieuwe positie “absoluut verdiend”, aldus Klinsmann. De doelman van de Engelse club FC Arsenal is de laatste maanden in topvorm. “Het is het mooiste nieuws na de geboorte van mijn dochtertje”, reageerde Lehmann zondag in de Duitse pers.

Niemand die beter weet hoe hard de reservebank van de nationale ploeg aanvoelt dan Jens Lehmann. Vier grote toernooien sloeg hij vanuit de dug-out gade: de wereldkampioenschappen van 1998 (Frankrijk) en 2002 (Korea en Japan) en de Europese kampioenschappen van 2000 (Nederland en België) en 2004 (Portugal). Volgens ervaringsdeskundige Lehmann wacht Kahn dit WK “een hele moeilijke tijd”.

Lehmann voelde de afgelopen weken dat zijn kansen keerden. “Ik zou verbaasd zijn als ik bij het WK niet zou spelen”, verklaarde de nieuwe nummer één nadat hij vorige week met zijn club Arsenal de halve finale van de Champions League bereikte. Lehmanns verkiezing in de nadagen van zijn carrière, is tekenend voor de loopbaan van de doelman. Overal waar hij heeft gespeeld, moest Lehmann zich eerst omhoog knokken. Zijn huidige club Arsenal is geen uitzondering. Toen hij in 2003 van Borussia Dortmund naar de Londense club vertrok, moest de Duitser aanvankelijk de Spanjaard Manuel Almunia voor zich dulden.

Inmiddels is Lehmann bij de fans van Arsenal mateloos populair. T-shirts met de opdruk “Mad Jens” vliegen als warme broodjes over de toonbank. In de Champions League is Lehmann al acht wedstrijden ongeslagen. ‘Jenius’ (genius) is in Londen een andere bijnaam van de Duitser.

De ontknoping van de zogeheten T-Frage (Torwart-Frage) heeft vooral bij Oliver Kahns club Bayern-München veel kwaad bloed gezet. Bayern-manager Ulli Hoeness verweet de bondscoach aanvankelijk te lang met zijn beslissing te dralen en klaagde dat Kahns prestaties leden onder de druk. Bayern-trainer Felix Magath repte zelfs van “psychologische terreur”.

Toen Klinsmann, die eigenlijk pas in mei wilde beslissen, alsnog snel zijn voorkeur uitsprak, was het weer niet goed. Bayern was boos dat Klinsmann niet had gewacht tot na de Bundesliga-topper tegen Werder Bremen afgelopen zondag. Bayern verloor met 0-3.

Lehmann en Kahn streden om de eerste plek sinds Klinsmann in 2004 als bondscoach aantrad. Om te kijken wie de beste was, voerde de bondscoach een roulatiesyeteem in, waarbij Kahn de ene wedstrijd in het doel stond en Lehmann de andere.

FAZ.NET
Langstreckenlauf ins deutsche Tor

ZDF
Heute Jens im Glück

Spiegel Online
Nur noch Ballack vor Lehmann 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger