Kwakkelende doelman Kahn onder druk
Nieuws

Achtergrond - 5 april 2006

(5 april 2006) Het Duitse elftal is in de ban van de keeperskwestie, de Torwart- of T-Frage. Wie staat tijdens het WK op doel, Jens Lehmann of ‘King Kahn’? Bondscoach Jürgen Klinsmann wil pas in mei beslissen.

De voormalige nummer één van de nationale ploeg, FC Bayern München-doelman Oliver Kahn (36), wordt de laatste weken steeds nerveuzer. Afgelopen weekend blunderde hij nog in de wedstrijd tegen de hekkensluiter van de Duitse competitie, FC Köln. De gerenommeerde doelman greep in de eerste helft ongelukkig naast een bal die FC Köln-speler Albert Streit van 25 meter afstand recht op de doelman schoot. Kahn reageerde te laat en kwam ten val. De bal verdween achter hem in het net. 

Alsof dat nog niet genoeg was, moest Kahn zich in de tweede helft laten wisselen omdat hij last had van een ribkwetsuur, opgelopen tijdens de oefeninterland tegen de Verenigde Staten. De Bayern-keeper liep de blessure op bij het enige doelpunt van de Amerikanen. Ook bij die goal ging de ervaren doelman niet vrijuit.

Het contrast met zijn concurrent en leeftijdgenoot Jens Lehmann, doelman van de Engelse club Arsenal, is groot. Die verkeert al weken in uitstekende vorm. In de Champions League heeft de Engelse club mede dankzij de Duitse keeper al zeven wedstrijden lang geen tegendoelpunt meer geïncasseerd.

Kahns kwakkelende vorm voedt de discussie over wie van de twee deze zomer als eerste keeper het Duitse doel mag verdedigen. Bondscoach Jürgen Klinsmann ligt onder vuur vanwege zijn besluit pas in mei de knoop door te hakken. Vorige maand zette voetballegende en chef van het WK-organisatiecomité Franz Beckenbauer Klinsmann nog onder druk met enig ongevraagd advies in de T-Frage. “Kahn is beter”, zei Der Kaiser.

Vooral Kahns club FC Bayern-München klaagt steen en been. Bayern-manager Ulli Hoeness sprak dit weekend van een “groteske situatie”. Bayern-trainer Felix Magath mopperde na de wedstrijd tegen FC Köln dat Kahn onder een “oneerlijke druk” stond. Als voormalige nummer één heeft Kahn alleen iets te verliezen. Alle ogen in Duitsland zijn elk weekend op Kahn gericht, terwijl Lehmann rustig zijn wedstrijden in Engeland kan afwerken, sprak de trainer.

Klinsmann houdt echter voet bij stuk. De strijd tussen de twee doelmannen is “nog helemaal open”, reageerde de bondscoach dit weekend. De recente missers van Kahn zijn voor Klinsmann vooralsnog geen issue. “Alle keepers maken fouten.” Klinsmann kreeg daarbij bijval van Gerhard Mayer-Vorfelder, president van de Deutscher Fussbal-Bund (DFB).

Een enquête van onderzoeksbureau Forsa heeft ondertussen uitgewezen dat onder de Duitse bevolking de steun voor Kahn slinkt. 36 Procent van de ondervraagden sprak zijn voorkeur uit voor de doelman van FC Bayern, in februari was dat nog 49 procent. Zijn concurrent Lehmann kan zich juist verheugen in een stijging van zijn populariteit. Hij klom van 19 naar dertig procent in de gunst van de Duitse voetballiefhebber.

Vanavond speelt Jens Lehmann met Arsenal in de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. Belangrijke toeschouwer op de tribune is Jürgen Klinsmann.

FAZ.NET
Die T-Frage und das Orakel von Huntington

ZDFHeute 
Lehmanns Kampf auf zwei Ebenen

Stern.de
Magath schießt gegen Klinsmann

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger