Kahn: 'Met mij was Duitsland kampioen geworden'
Nieuws

Achtergrond - 21 december 2006

(21 november 2006) Keeper Oliver Kahn is er van overtuigd dat Duitsland deze zomer wereldkampioen voetbal was geworden als hij in het doel had gestaan en niet Jens Lehmann. Deze bewering kan hij echter niet met rationele argumenten staven.   

Het is geen kritiek op Lehmann, benadrukt Kahn in een interview in weekblad Stern. De man die hem van de troon stootte als nummer 1 in het doel van het Duitse nationale elftal, heeft “een zeer goed, solide WK gespeeld”. Maar vanwege “het verloop van mijn carrière”, aldus Kahn, had coach Jürgen Klinsmann hém in het doel moeten zetten deze zomer.

Die carrière vertoont een opvallende constante, vindt de keeper uit Beieren: aan elk kampioenschap en elke titel die Kahn won, ging een zware nederlaag vooraf. “In 1994 verloor ik met Karlsruher SC de halve finale van de Uefa-cup. Twee jaar later won ik deze beker met FC Bayern. In 1999 verloor ik de Champions League kansloos, en won die twee jaar later op een manier die niet mooier kon. In 2002 speelde ik de WK-finale ongelukkig. Volgens deze logica – en ik geloof nog steeds in zulke fenomenen – had ik de finale in 2006 gewonnen.” Volgens Kahn moet je eerst bewijzen dat je een winst verdient. “Dat is een soort test.”

Maar Klinsmann besloot voor het WK dat hij niet Kahn, maar Lehmann in het doel wilde hebben. Lehmann, daar is idereen het over eens, speelde een erg goed WK. Vooral de penalties tegen Argentinië die hij wist te houden, leverden hem veel lof op. Kahn speelde uiteindelijk maar één wedstrijd: die om de derde of de vierde plaats. Die wedstrijd won het Duitse elftal. 

“Ik ben Klinsmann niet dankbaar, nee", zegt Kahn. Aan de andere kant vindt hij dat de trainer wel de juiste teamgeest heeft weten te creëren. “Het succes geeft hem gelijk.” Kahn en Klinsmann hebben geen contact meer met elkaar gehad sinds het WK. Kahn kondigde na zijn laatste wedstrijd voor die Mannschaft aan dat hij niet meer zou keepen voor het nationale elftal. Klinsmann trad na het WK af als coach.

Toch kijkt Kahn met een goed gevoel terug op het WK. “Bij dit WK heb ik gemerkt dat op deze wereld nog een andere vorm van succes bestaat. Dat was bevrijdend voor mij. Het klinkt zeer onwaarschijnlijk maar dit WK was voor mij als mens belangrijker dan als ik gespeeld had.”

Maar ’s werelds beste keeper van het jaar 2002 wil zijn carrière wel met een titel afsluiten. Kahn staat tot de zomer van 2008 onder contract bij Bayern München. “Ook op mijn 37e kan ik de Champions League nog winnen.”

Stern.de
Nase hoch, Brust raus

Die Welt.de
Kahn: "Mit mir wären wir Weltmeister geworden"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger