Klinsmann maakt plaats voor Löw
Nieuws

Achtergrond - 12 juli 2006

(12 juli 2006) Jürgen Klinsmann stopt als bondscoach. Dat heeft de Duitse voetbalbond DFB bevestigd. De bond heeft Klinsmanns assistent Joachim Löw tot zijn opvolger benoemd.

“Geef me nog een paar dagen de tijd”, had Klinsmann gezegd ten overstaande van een half miljoen uitzinnige fans tijdens het afscheidsfeest van de nationale ploeg, zondag bij de Brandenburger Tor. “Klinsi, blijf alsjeblieft”, was het antwoord uit ontelbare schorre kelen. Maar hij ging toch.

Het was boulevardkrant Bild Zeitung, de in voetbalzaken doorgaans best geïnformeerde Duitse krant, die het nieuws gisterenavond naar buiten bracht. Dinsdagmiddag had de gewezen bondscoach met de top van de voetbalbond gebeld om zijn beslissing kenbaar te maken. De poging van DFB-president Theo Zwanziger om Klinsmann later die avond in een “persoonlijk gesprek” (Bild) alsnog te bewegen aan te blijven, liep op niets uit. De voetbalbond wilde graag dat Klinsmann doorging tot het volgende grote toernooi, het Europees kampioenschap van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Of zelfs tot het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika.

Tijdens een persconferentie in Frankfurt vandaag gaf Klinsmann aan zich “opgebrand” te voelen en niet in staat te zijn om met dezelfde energie zijn werk voort te zetten. Klinsmann sprak de wens uit eindelijk weer terug te willen naar een normaal leven. Wel hoopte hij dat de voetbalbond verder zou gaan op de door hem ingeslagen weg.

Met de benoeming van zijn assistent Joachim Löw heeft de DFB deze wens gehonoreerd. Klinsmann noemde Löw “de meest logische en zinvolle” keus. De top van de Duitse voetbalbond had zich de afgelopen dagen al meerdere malen tot Klinsmanns filosofie bekend. "Wie Klinsmann ook opvolgt, hij moet zijn werk voortzetten", had DFB-president Mayer-Vorfelder gezegd. Löws contract loopt tot en met het EK 2008.

Naar de beweegredenen van de scheidende bondscoach blijft het voorlopig gissen. Het doorslaggevende argument volgens de Bild Zeitung is Klinsi’s wens meer tijd met zijn familie door te brengen. Hij woont met zijn vrouw Debbie en zijn twee kinderen wonen in Californië. Klinsmann zou er weinig trek in hebben gehad om de komende twee jaar tussen Amerika en Duitsland op en neer te blijven forenzen.

Een ander argument liet Klinsmann zondag tijdens het afscheidsfeest van de Mannschaft doorschemeren. De resultaten van het WK, waarin Duitsland boven verwachting presteerde, waren volgens Klinsmann “niet te overtreffen”. Bij het komende EK zullen de verwachtingen huizenhoog zijn, de druk moordend. Minder dan een derde plaats bij in Zwitserland en Oostenrijk zou in de woorden van oud-bondscoach Berti Vogts “een debacle” betekenen. “Klinsmann denkt niet aan morgen, maar al aan overmorgen,” analyseerde Vogts.

Ook is Klinsmann niet vergeten hoe fans en voetbalestablishment vóór het WK over hem spraken. Na de 4-1 nederlaag tegen Italië in Florence zag zestig procent van de Duitsers Klinsmann liefst vertrekken. Critici buitelden over elkaar heen om het beleid van Klinsmann af te kraken, de top van de machtige voetbalclub FC Bayern München, de Bild-Zeitung en Franz Beckenbauer, chef van het WK-organisatiecomité, voorop. Nu de collectieve WK-roes langzaam plaatsmaakt voor de sleur van alledag, treedt met het vooruitzicht op EK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië, Slowakije en Ierland die pijnlijke periode in Klinsmanns carrière weer naar de voorgrond.  

Waar Klinsmann aan de slag wil, is nog onbekend. Hij wil eerst zes maanden even helemaal niets doen. Tijdens het WK toonde de Amerikaanse voetbalbond interesse in Klinsmann als nieuwe bondscoach.

Lees ook op het Duitslandweb:
Een portret van Klinsmann 
         

Bild.de
Das Klinsi-Nein

Spiegel Online
Klinsmann geht, Löw übernimmt

FAZ.NET
Vorher - Nachher: Jürgen Klinsmann „Egoist“ und „Wunderheiler“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger