Oliver Kahn
Titan Kahn

Achtergrond - 1 mei 2004

Geboren: 15-06-1969
Positie: doelman
Club: FC Bayern München

Oliver Kahn - bij deze naam heeft iedereen wel associaties. Hij is dé Duitse speler die het meest in de belangstelling van de media staat en over wie het meest wordt geroddeld. De doelman en aanvoerder van het Duitse elftal is lange tijd de trots van het team geweest. Zowel tijdens internationale wedstrijden als ook bij zijn thuisteam FC Bayern München heeft Kahn de reputatie opgebouwd van het doel een onneembaar fort te maken. In het buitenland wordt de krachtige, blonde Kahn, die erg kwaad kan kijken als hij woedend wordt, niet zelden gezien als bevestiging van het stereotiepe beeld over de Duitsers - het ideale vijandbeeld voor de Nederlandse voetbalfans.

Vanaf zijn zesde is de nu 34-jarige actief aan het voetballen. Zijn eerste schoppen deed Kahn bij de club van zijn thuisstad Karlsruhe. Snel werd duidelijk dat hij veel potentie en eveneens grote ambities had binnen de voetbalwereld. In 1994 wisselde hij naar de prestigieuze club FC Bayern München. Vanaf dat moment wist Kahn één succes na de andere te vieren. 1999 en 2001 werd hij gekozen tot wereldgoalkeeper van het jaar en ook tijdens de WK 2002 wist hij zich van zijn beste kant te laten zien. Kahn deed toen denken aan Djengis Kahn. Nu, in de aanloop naar het EK, zijn de verwachtingen die op de doelman rusten groot. Tegelijkertijd groeien echter de twijfels over "Titan Kahn". Een reeks van blunders en nederlagen brengt de zo lang vergeten kwetsbaarheid van het doel weer terug in de hoofden van spelers en fans. De 5:1 nederlaag tegen Roemenië doet nog pijn, en de Bayern moesten toekijken hoe Kahn de beslissende bal doorliet, die van Werder Bremen Duits kampioen maakte.

Naast besprekingen over Kahns sportieve crisis staat de Duitse pers vol met beschouwingen over zijn privé-leven. Het is net uit met zijn 23-jarige vriendin Verena. Gaat hij nu terug naar zijn vrouw Simone en zijn twee kinderen? Een belangrijkere vraag op dit moment is echter hoe Kahn tijdens het EK zal presteren. Tijdens de aanstaande wedstrijd Duitsland-Nederland, die ook nog eens samenvalt met zijn verjaardag, kan je maar beter niet in de (hand)schoenen van keeper en aanvoerder Kahn staan. Hoe het ook zal aflopen, Kahn heeft slim genoeg nu al zijn autobiografie, getiteld 'Nummer Eins', uitgebracht. Het zal van zijn optreden als goalkeeper tijdens het EK afhangen hoe dit boek gaat verkopen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger