Duitslandweb logo Duitslandweb

Opnieuw politici in Duitsland aangevallen

Kort nieuws - 8 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voormalig burgemeester van Berlijn Franziska Giffey (SPD) is dinsdag in een bibliotheek in de Duitse hoofdstad aangevallen. In Dresden werd op dezelfde dag een lokale politicus van de Groenen aangevallen. Het geweld komt nadat afgelopen vrijdag SPD-Europarlementariër Matthias Ecke het ziekenhuis in werd geslagen. De zorgen over het toenemende geweld tegen politici in Duitsland zijn groot.

Giffey, tot vorig jaar burgemeester van Berlijn en nu minister van Economische Zaken in de deelstaat, werd dinsdagmiddag in een bibliotheek van achteren aangevallen door een man die haar met een tas met een harde inhoud in haar nek sloeg. Ze raakte licht gewond. De dader ontkwam, maar volgens Duitse media is inmiddels duideijk dat het om een 74-jarige man gaat die sociaal-psychiatrisch zou worden begeleid. Lees meer bij Der Tagesspiegel

In Dresden werd lokale politicus Yvonne Mosler van de Groenen aangevallen terwijl ze campagne voerde voor de gemeenteraadsverkiezingen in juni. De daders, een man en een vrouw die haar duwden, bedreigden, in het gezicht spuugden en haar campagneposters vernielden, zijn opgepakt. Ze zouden deel uitmaken van een groep die eerder op de dag al de Hitlergroet had gebracht. Lees meer bij Der Tagesspiegel

De aanvallen vinden plaats terwijl de verontwaardiging nog groot is over het geweld tegen SPD-Europarlementariër Matthias Ecke, die vrijdag in Dresden het ziekenhuis in werd geslagen. De verdachten, vier jongemannen van 17 en 18 jaar oud, zouden deels banden hebben met rechts-radicale groepen. 

Het geweld tegen politici in Duitsland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar waren er in totaal 2.790 aanvallen op mensen die politiek actief zijn, landelijk, regionaal en lokaal, blijkt uit cijfers van de bondsregering. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. De meeste aanvallen, 1.219, waren in 2023 gericht tegen politici van de Groenen. In 2019 was de AfD de partij die het vaakst werd aangevallen, maar dat is veranderd. Vorig jaar ging het om 478 gevallen om AfD'ers. Lees meer bij Die Zeit

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) sprak dinsdag van een "escalatie van antidemocratisch geweld". Naar aanleiding van de aanval op Ecke hebben zij en haar collega-ministers uit de deelstaten zich dinsdagmiddag uitgesproken voor een betere bescherming van politici en mensen die politiek actief zijn. Ze willen dat geweld tegen hen voortaan ook strenger wordt gestraft. Lees meer bij Tagesschau

Luister ook:
In Duitsland gaan sinds januari mensen de straat op om te demonstreren voor de democratie en tegen het gevaar van extreemrechts, dat in Duitsland veel gewelddadiger is dan in Nederland. Daarover spreekt de redactie van Duitslandweb in deze podcast-aflevering van 'Achtung! Duitse updates':


Duitslandweb-redacteur Marja Verburg sprak over rechts-extremisme en het geweld tegen politici in Duitsland bij 'Vroeg!' op NPO Radio 1 (7-5-2024)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger