Duitslandweb logo Duitslandweb

FU Berlin onderzoekt juridische stappen tegen Bild

Kort nieuws - 13 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Freie Universität Berlin onderneemt mogelijk juridische stappen tegen de Duitse krant Bild. Aanleiding is een artikel van de Bild Zeitung waarin docenten van de FU met naam, foto en functie worden getoond en in een kwaad daglicht worden gesteld. Deze docenten schreven vorige week een open brief waarin ze de manier afkeurden waarop het universiteitsbestuur en de politie een einde maakten aan pro-Palestijnse studentenprotesten. 

Ongeveer honderd docenten van Berlijnse universiteiten, waaronder de FU, onderschreven vorige week de open brief. Daarin bekritiseerden ze onder meer de harde politieacties tegen de studenten die dinsdagochtend een binnenhof van de FU in Berlijn hadden bezet voor een pro-Palestijns protestkamp. "Ongeacht of we het eens zijn met de specifieke eisen van het protestkamp, staan we voor onze studenten en verdedigen we hun recht op vreedzaam protest, ook als dat de bezetting van universiteitsterreinen omvat", aldus de docenten. 

Een dag later publiceerde Bild de foto's van individuele academici die de brief hadden onderschreven. De kop van het artikel luidde 'Universitäter' ('universiteitsdaders'). "Deze docenten ondertekenden de open brief voor jodenhaat-demonstraties", aldus de Bild Zeitung. De FU Berlin liet zondag in een korte verklaring weten dat het onderzoekt of juridische stappen tegen de krant mogelijk zijn in het kader van de mediawet. 

De Duitse historicus Michael Wildt, die de brief ondertekende en in het Bild-artikel wordt genoemd, diende zondag een klacht in bij de Duitse Persraad. Dat Bild de brief als een aanmoediging voor jodenhaat omschrijft, noemt Wildt "kwaadaardige laster", schrijft Tagesspiegel. Door de naam en foto van individuele docenten te publiceren, worden zij volgens Wildt opzettelijk blootgesteld aan mogelijk geweld. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger