Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-kopstuk Höcke krijgt boete voor gebruik nazi-leus

Kort nieuws - 15 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Björn Höcke, fractievoorzitter van de AfD in Thüringen, moet een boete van 13.000 euro betalen voor het gebruik van een verboden nazi-leus. Dat heeft een rechtbank in Saksen-Anhalt bepaald, waar Höcke de uitspraak in 2021 deed.

Höcke riep tijdens een toespraak in Merseburg in mei 2021: "Alles für die Heimat, alles für Sachsen-Anhalt, alles für Deutschland!". Het laatste deel was de leus van de SA, de paramilitaire tak van nazi-partij NSDAP. Symbolen en leuzen van de nazi's zijn in Duitsland verboden. Höcke, die vroeger geschiedenisleraar was, zei eerder al ter verdediging dat hij niet wist dat deze uitspraak verboden is.

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist en noemde het ongeloofwaardig dat Höcke als historicus niet zou weten dat de leus strafbaar is. Höcke noemde het OM gisteren in de rechtbank niet neutraal, herhaalde dat hij politiek wordt vervolgd en zei dat hij een zuiver geweten heeft.

Tegen Höcke lopen nog twee onderzoeken die tot rechtszaken kunnen leiden: een wegens het gebruik van dezelfde SA-slogan in Gera (Thüringen) in december 2023. Toen zette hij de leus weer in op het podium, maar liet de zaal het laatste woord roepen. In januari van dit jaar zou hij tijdens een toespraak, ook in Gera, opruiiende uitspraken hebben gedaan. Ook daar doet het OM onderzoek naar. Lees meer bij Die Zeit en Tagesschau

De extreemrechtse Höcke is de lijsttrekker van de AfD voor de deelstaatverkiezingen in Thüringen in september. In de peilingen is de AfD daar de grootste partij. De andere Duitse partijen sluiten regeringssamenwerking met de AfD uit, maar de vraag is of dat na de verkiezingen in september nog kan. In Thüringen is dat extra problematisch omdat de partij daar door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz als "bewezen rechts-extremistisch" is ingeschaald.

Luister ook:
De podcast 'Achtung! Duitse updates' van Duitslandweb over extreemrechts in Duitsland, met onder meer een fragment van Höcke tijdens zijn toespraak in Gera in 2023:

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger