Duitslandweb logo Duitslandweb

101-jarige ex-kampbewaker Sachsenhausen krijgt 5 jaar cel

Kort nieuws - 28 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De 101-jarige oud-SS'er Josef S. die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in concentratiekamp Sachsenhausen werkte, is veroordeeld tot 5 jaar cel. Volgens de rechtbank in Neuruppin was hij betrokken bij de massamoorden in het kamp in de buurt van Berlijn.

Josef S. is veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord en medeplichtigheid aan poging tot moord. De officier van justitie beschuldigde hem ervan betrokken te zijn geweest bij meer dan 3.500 moorden in Sachsenhausen, gepleegd tussen januari 1942 en februari 1945. Het gaat onder meer om de executie van Russische krijgsgevangenen, de moord op gevangenen door vergassing en om het doden van gevangenen door het creëren van onmenselijke en levensbedreigende omstandigheden. Met het oordeel van 5 jaar gevangenisstraf volgt de rechter de strafeis van de aanklager.

S. is de oudste nazi-misdadiger die zich tot nu toe voor een Duitse rechtbank heeft moeten verantwoorden. Zelf heeft hij steeds ontkend bewaker in het concentratiekamp te zijn geweest. Het proces tegen hem begon vorig jaar oktober en moest meerdere keren worden uitgesteld omdat S. ziek was. Zijn advocaat had al aangekondigd bij een veroordeling tot een gevangenisstraf in beroep te gaan. Lees meer bij Tagesschau

S. is er niet van beschuldigd zelf mensen te hebben vermoord. Dat hij toch kon worden vervolgd, heeft te maken met de uitspraak tegen een kampbewaker van Sobibor, John Demjanjuk, in 2011. Tot die zaak was het moeilijk om mensen die in de kampen werkten veroordeeld te krijgen, omdat dan de persoonlijke betrokkenheid bij moorden moest worden aangetoond. Demjanjuk werd veroordeeld wegens medeverantwoordelijkheid, omdat hij onderdeel uitmaakte van het vernietigingssysteem. Daarmee ontstond jurisprudentie, waardoor ook anderen voor medeverantwoordelijkheid konden worden veroordeeld.

Justitie in Duitsland heeft de ambitie om alle nog levende betrokkenen bij de massamoord in de concentratiekampen voor de rechter te krijgen. Daarvoor lopen nu nog verschillende zaken. Een ervan is het proces in Itzehoe bij Hamburg, tegen een hoogbejaarde vrouw die als secretaresse in kamp Stutthof heeft gewerkt. In die zaak worden momenteel getuigen gehoord. Dinsdag werd bekend dat nog een zevende getuige bereid is een verklaring af te geven voor de rechtbank. De getuigen hebben de secretaresse niet gekend, maar door hun verklaringen moet duidelijk worden of de vrouw moet hebben geweten van de misdaden in het kamp. Bekijk de video op NDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger