
Twee vermoedelijke nazimisdadigers in de herfst voor de rechter
Kort nieuws - 4 augustus 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebIn de herfst beginnen rechtszaken tegen twee hoogbejaarden die worden verdacht van misdaden onder het naziregime. Een vrouw van 96 en een man van 101 jaar oud zijn aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord. Ze werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp.
De 96-jarige vrouw staat terecht in Itzehoe in Sleeswijk-Holstein. Ze zou hebben gewerkt als secretaresse in concentratiekamp Stutthof. De 101-jarige man heeft volgens de openbaar aanklager in Neuruppin (Brandenburg) gewerkt als kampbewaker in Sachsenhausen.
Justitie in Duitsland heeft de ambitie om alle nog levende nazimisdadigers voor de rechter te krijgen. In totaal worden momenteel negen zaken door verschillende openbaar aanklagers in Duitsland behandeld. Naar zes andere verdachten loopt een vooronderzoek.
De verdachten zijn allemaal boven de 95 jaar oud en werden allen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ingezet als bewakers van concentratiekampen. Het bewaken van een kamp kan als medeplichtigheid aan moord worden beoordeeld, en moord verjaart niet in Duitsland. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.

De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden
Reichsregierung, Deutsches Reich: terminologie uit de nazi-tijd is nog te vinden in Duitse wetten van nu.
Reacties
Geen reacties aanwezig