Duitslandweb logo Duitslandweb

Door nazi's geroofd kind eist schadevergoeding

Kort nieuws - 21 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Als jongen van zes jaar werd Hermann Lüdeking begin jaren veertig geadopteerd door een nationaal-socialistisch gezin. De nazi's hadden hem bij zijn ouders weggehaald, waarschijnlijk komt hij uit Oost-Europa. Nu eist hij een schadevergoeding. 

Lüdeking (82) is een van vermoedelijk 250.000 kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werden geroofd uit Polen, Rusland, Tsjecho-Slowakije, Slovenië en Noorwegen. De roof maakte deel uit van het Lebensborn-project van SS'er Heinrich Himmler, dat voor zoveel mogelijk blonde, 'raszuivere' kinderen moest zorgen. De ouders van de geroofde kinderen werden vermoord of moesten dwangarbeid verrichten. De kinderen kregen een Duitse naam, mochten hun eigen taal niet meer spreken en werden bij partijgetrouwe echtparen ondergebracht. Lüdeking weet niet wie zijn ouders waren en wat er met hen gebeurd is. 

De vereniging Geraubte Kinder dringt al jaren aan op een schadevergoeding voor deze kinderen. Het daarvoor verantwoordelijke ministerie van Financiën heeft echter in 2014 besloten geen individuele schadevergoedingen uit te keren en blijft daar bij. Lüdeking heeft nu besloten alsnog een aanklacht in te dienen, hij doet dat vandaag bij de rechtbank in Keulen. Als hij gelijk krijgt, kan dat een precedent scheppen voor alle andere geroofde kinderen. Lees meer bij tagesschau.de 

Reacties

Astrid Brongers - 14 april 2022 22:48

Ik vrees dat er tenminste de komende 100 jaar een enorme vloek op dit onderwerp zal blijven rusten. Al is het maar omdat ik sterk de indruk heb dat het Lebensbornproject ( individueel ) door is blijven lopen tot na de oorlog.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger