Duitslandweb logo Duitslandweb

Voormalige kampbewaker Sachsenhausen voor de rechter

Kort nieuws - 7 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een 100-jarige oud-SS'er die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in concentratiekamp Sachsenhausen werkte, moet zich vanaf vandaag voor de rechtbank in Brandenburg an der Havel verantwoorden voor zijn betrokkenheid bij de gruwelijke moorden die in het kamp zijn gepleegd.

De officier van justitie beschuldigt de hoogbejaarde man van medeplichtigheid aan moord in 3.518 gevallen, gepleegd tussen januari 1942 en februari 1945. Het gaat onder meer om de executie van Russische krijgsgevangenen, de moord op gevangenen door vergassing en om het doden van gevangenen door het creëren van onmenselijke en levensbedreigende omstandigheden. De man heeft volgens de aanklacht meegeholpen aan gruwelijke en achterbakse moorden. Zulke daden verjaren niet.

Aan de zaak nemen 16 nevenaanklagers deel, zeven overlevenden van het concentratiekamp en negen nabestaanden, vertelde advocaat Thomas Walther die een deel van hen bijstaat, aan omroep RBB. Voor hen is het proces belangrijk, aldus Walther tegen RBB. "Ze worden daar gehoord en dat is tot nog toe niet genoeg gebeurd."

Ook de advocaat van de voormalig kampbewaker vindt dat het proces al veel eerder plaats had moeten vinden. Dat de man pas zo laat wordt vervolgd heeft te maken met de uitspraak tegen een kampbewaker van Sobibor, John Demjanjuk, in 2011. Tot die zaak was het moeilijk om mensen die in de kampen werkten veroordeeld te krijgen, omdat dan de persoonlijke betrokkenheid bij moorden moest worden aangetoond. Demjanjuk werd veroordeeld wegens medeverantwoordelijkheid, omdat hij onderdeel uitmaakte van het vernietigingssysteem. Daarmee ontstond jurisprudentie, waardoor ook anderen voor medeverantwoordelijkheid konden worden veroordeeld.

Justitie in Duitsland heeft de ambitie om alle nog levende betrokkenen bij de massamoord in de concentratiekampen voor de rechter te krijgen. In totaal worden momenteel negen zaken door verschillende openbaar aanklagers in Duitsland behandeld. Naar zes andere verdachten loopt een vooronderzoek. De verdachten zijn allemaal boven de 95 jaar. Vorige week begon in Itzehoe bij Hamburg een zaak van een 96-jarige vrouw die als secretaresse in kamp Stutthof heeft gewerkt. Ze kwam niet opdagen bij de eerste zitting en was met een taxi op de vlucht geslagen. De vrouw werd na vier uur gevonden, de volgende zittingsdag is op 19 oktober gepland. Lees meer over de ex-kampbewaker van Sachsenhausen bij RBB en lees meer over de ex-secretaresse van kamp Stutthof op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger