Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-kopstuk Höcke voor de rechter

Kort nieuws - 18 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De fractievoorzitter van de AfD in Thüringen, Björn Höcke, moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor het publiekelijk gebruiken van een verboden nazi-leus.

Höcke zou eigenlijk terecht staan voor het gebruiken van de leus in twee toespraken, in Merseburg in 2021 en in Gera in 2023. Maar de rechtbank in Halle heeft de twee zaken toch opgesplitst. De zaak op deze donderdag gaat daarom alleen over het voorval in Merseburg, in de deelstaat Saksen-Anhalt.

Höcke riep tijdens een toespraak in mei 2021 "Alles für die Heimat, alles für Sachsen-Anhalt, alles für Deutschland!". Het laatste deel was de leus van de SA, de paramilitaire tak van nazi-partij NSDAP. Symbolen en leuzen van de nazi's zijn in Duitsland verboden. Höcke, die vroeger geschiedenisleraar was, zei dat hij niet wist dat deze uitspraak verboden is. In december 2023 zette hij de leus weer in op het podium, maar liet de zaal het laatste woord roepen.

Dit tweede voorval wordt buiten beschouwing gelaten omdat Höcke kort voor begin van het proces zijn advocaten heeft gewisseld en het nieuwe team onvoldoende tijd had om zich op beide zaken voor te bereiden.

Voor de zaak zijn vier zittingsdagen ingepland. Als Höcke schuldig wordt bevonden, kan hij een geldstraf of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar opgelegd krijgen. Höcke is lijsttrekker van de AfD voor de deelstaatverkiezingen in Thüringen in september. De partij is in de peilingen de grootste, wat voor veel onrust zorgt in de Duitse politiek omdat juist in Thüringen (en in een aantal andere deelstaten) de partij als extreemrechts geldt.

Höcke zegt dat het hier gaat om een politieke vervolging en onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting. Tegen de rechtsextremist loopt ook nog een rechtszaak in Thüringen wegens opruiïng.  Lees meer bij Die Zeit en Tagesschau

Luister ook:
De podcast 'Achtung! Duitse updates' van Duitslandweb over extreemrechts in Duitsland, met onder meer een fragment van Höcke tijdens zijn toespraak in Gera in 2023:

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger