Duitslandweb logo Duitslandweb

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Achtergrond - 29 maart 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink

Vanwege de snel stijgende energie- en brandstofprijzen nemen Nederland en Duitsland maatregelen om de kosten voor burgers te verlichten. Beide landen doen dat op hun eigen manier, waardoor grenspendelaars in de Nederlands-Duitse grensstreek mogelijk bij beide compensatieregelingen misgrijpen.

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek
© pxhere

Iedereen in Duitsland krijgt via de inkomstenbelasting dit jaar eenmalig een korting van 300 euro op de energieprijs. Mensen met een uitkering krijgen een extra tegemoetkoming: bovenop een al eerder besloten bedrag van 100 euro komt daar nog eens 100 euro per persoon bij. Dat is onderdeel van het Entlastungspaket waarover de drie Duitse regeringspartijen SPD, Groenen en FDP het vorige week eens zijn geworden. 

De Nederlandse overheid gaat burgers niet compenseren via de inkomstenbelasting, maar met een korting op de energiebelasting. 'Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik krijgt in 2022 rond de € 565 korting op de energiebelasting', staat op de website van Rijksoverheid.

Dit zou betekenen dat mensen die in Nederland werken en in Duitsland wonen, de energiecompensatie aan beide kanten van de grens mislopen. Zij krijgen in Nederland namelijk geen compensatie omdat ze daar geen energiebelasting betalen, en in Duitsland niet omdat ze daar geen inkomen krijgen. Het Duitsland Instituut en het Grensinfopunt krijgen vragen binnen over wat de energiecompensatie voor deze grensgangers betekent.

Inwoners van Nederland die in Duitsland werken, zouden mogelijk dubbel kunnen profiteren van de maatregelen. Zij kunnen compensatie krijgen via zowel de inkomsten- als de energiebelasting. Volgens Herman Lammers van het Grensinfopunt zit er voor hen echter ook een addertje onder het gras. "Je zult namelijk wel een belastingaangifte moeten doen, waardoor sommigen meer belasting moeten betalen dan dat ze terugkrijgen aan energiecompensatie."

Volgens Lammers is het merendeel van de maatregelen bedoeld voor burgers met een minimum inkomen. "De meeste grensgangers zullen daar boven zitten." Lees meer over de compensatiemaatregelen in Duitsland en Nederland

Reacties

Rob - 7 juni 2022 17:33

Ik weet nog niet helemaal wat je ervoor moet doen? Maar het onderstaande artikel biedt misschien perspectief.

https://www.badische-zeitung.de/so-koennen-auch-grenzgaenger-vom-entlastungspaket-profitieren

Reageer
Christiaan Jan - 5 juni 2022 23:26

Ik en mijn man zijn gehandicapt en hebben een kleine gehandicaptenuitkering uit nederland, waar we ook belasting betalen. We wonen echter al 14 jaar in Duitsland. Wegens alle stijgende kosten komen we amper rond. Als wij wel belasting mogen betalen in Nederland maar niets zouden krijgen dan is er sprak van discriminatie, strafbaar

Reageer
Cor - 4 mei 2022 19:42

Vallen wij (AOW) dan tussen wal en schip ?
Dit lijkt op discriminatie !
Wij wonen al 16 jaren in Duitsland ( mede door mijn werk).

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

In Münster is nieuw lesmateriaal gepresenteerd voor Nederlandse en Duitse scholieren in de grensstreek


Lees meer

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Theatermaker Silas Neumann blaast nieuw leven in een grensdorp dat niet verder kwam dan de tekentafel.


Lees meer

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger