Duitslandweb logo Duitslandweb

Druk op ministerie van Defensie neemt toe in zaak gestolen munitie

Kort nieuws - 24 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het ministerie van Defensie en minister Kramp-Karrenbauer staan toenemend onder druk, nu blijkt dat de top van het ministerie al veel langer wist van een omstreden inzamelingsactie van ontvreemde munitie bij de elite-legereenheid KSK.

In een kazerne van de Duitse elite-eenheid KSK in Calw (Baden-Württemberg) viel begin vorig jaar op dat tienduizenden kogels en ook explosieven en handgranaten misten. Commandant Kreitmayr riep zijn soldaten op door hen ontvreemd materiaal anoniem terug te doen in kisten, die speciaal daarvoor voor de gebouwen van de KSK werden neergezet. Rond de 37.000 kogels, een handgranaat en andere explosieven werden zo ingezameld, zonder dat daar consequenties aan werden verbonden.

Volgens de regels hoort precies te worden nagegaan waar ontvreemde munitie vandaan komt en horen de verantwoordelijken te worden opgespoord en gestraft. Er staan zware straffen op. Kreitmayr had de munitie dus zo niet mogen inzamelen.

Het ministerie van Defensie hield tot maandag vol dat het niet van Kreitmayrs actie op de hoogte was. Nu heeft een woordvoerder van het ministerie, na speurwerk van verschillende Duitse media, moeten toegeven dat het ministerie er wel al maandenlang van wist. De minister moet vandaag vragen van de Defensiecommissie in de Bondsdag beantwoorden, die wil onder meer weten waarom er met de informatie niets is gedaan en niet tegen de soldaten is opgetreden.

De KSK kwam vorig jaar zwaar onder vuur te liggen toen bleek dat rechts-extremisme tot diep in de eigen gelederen was doorgedrongen. Toen kwam ook de zaak van de verdwnenen munitie en explosieven aan het licht. In de tuin van een van de elitesoldaten werd een geheim wapendepot gevonden, met volgens Duitse media grote hoeveelheden munitie, explosieven, een lont, een kalasjnikov en nazi-memorabilia. Kramp-Karrenbauer kondigde toen een grondige reorganisatie van de KSK aan en een van de compagnieën werd opgeheven. Lees meer bij Der Spiegel en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger