Kansloos, maar vol goede moed naar het mini-WK
Duits team voor het eerst op WK Amsterdam

Achtergrond - 5 juni 2006

(5 juni 2006) Voor het eerst doet een Duits elftal mee aan het WK Amsterdam. De kans dat het inderhaast opgetrommelde team van de mat wordt geveegd, is levensgroot. De tegenstanders zijn ijzersterk. Maar dat mag de pret niet drukken.

Dat Duitsland het moeilijk gaat krijgen, beseft ook het organisatiecomité. “Debuterende landen komen over het algemeen niet ver, omdat ze tegen ingespeelde tegenstanders komen te staan. Het is geweldig dat Duitsland meedoet, maar ze maken weinig kans”, vermoedt organisatielid Kingma. Het team van Van Montfort laat zich door de veronderstelde kracht van zijn tegenstanders echter niet zomaar van de wijs brengen. De volgende ronde van het toernooi wil de bondscoach zeker halen.

De op de training in een zwarte, slobberige trainingsbroek en zwart t-shirt gestoken Teamchef is één brok positieve energie. Van Montfort is geen typische voetballer, hij houdt zich als consultant in het Duits-Nederlandse bedrijfsleven onder meer bezig met taal- en inburgeringscursussen. Communicatie is zijn ding. En voetbal? “Ik heb wel een beetje ervaring hoor”, zegt hij voorzichtig.

“Ons elftal lijkt op dat van Klinsmann”, licht de bondscoach toe. “Eigenlijk heeft hij hetzelfde probleem als wij. Veel jonge, onervaren spelers rond een kader van ervaren krachten die in korte tijd tot een team gesmeed moeten worden.” De oplossing: een hoog democratisch gehalte binnen de selectie, waarin meningen worden gehoord en de trainer voorzichtig een sturende rol speelt. Want net als Klinsi is Van Montfort een nieuwbakken voetbaltrainer, die deels moet vertrouwen op de inzichten van enkele door de wol geverfde veteranen. “Klinsmann wordt verweten geen leiderschap te bezitten, maar wij maken van de nood een deugd.”

Toeslaan 

Wat kan het bijeengeschraapte Duitse elftal inbrengen tegen al die oppermachtige tegenstanders? De eerste cijfers ondersteunen de sombere voorspellingen. Bij twee oefentoernooien in Amsterdam eindigde de Duitse WK-selectie respectievelijk op een achtste en een zevende plaats van de acht deelnemende teams. “Toch een weer een plaatsje opgeschoven”, grijnst coach Van Montfort achteraf.

Spelvreugde is het antwoord van Die Mannschaft. Met een bijna on-Duitse vrolijkheid zien de voetballers uit naar het toernooi. Natuurlijk, de trainingen worden serieus afgewerkt. Liefst twee keer per week, in het Vondelpark of anders in Amstelveen. Over tactiek delibereert het elftal lang en in alle ernst, op het veld en over de mail. Maar bovenal hebben de Duitsers er zin in. “Het mooie aan het WK Amsterdam is dat het niet uit maakt waar je vandaan komt”, zegt Van Montfort. “Overal word je met open armen ontvangen.” Het is aan de trainingen van het elftal af te zien. De spelers maken grapjes, de sfeer is ontspannen. Alsof een aantal vrienden heeft afgesproken een potje te ballen op een verloren zondagmorgen.

Die Mannschaft beschikt wel degelijk over vijf, zes voetballers die op hoog niveau gespeeld hebben, de kern van het team. Door de korte voorbereidingstijd stonden zij alleen niet eerder tegelijkertijd op het veld. Een Duitse verrassing op het WK is dus niet uitgesloten. Duitse voetballers blijven immers Duitse voetballers. “Bij de laatste wedstrijden liep het eigenlijk steeds beter”, besluit Van Montfort, “En net als Klinsmanns team hebben wij het in ons om toe te slaan als de tijd rijp is.”

Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb.

Reacties

Thomas van Montfort - 11 mei 2020 17:18

Beste Bas, ik bedoelde een heel LEUK artikel, echt goed getroffen bemoedigend, hoe het afgelopen is en waarom we het daarna er niet meer bij waren, wil ik je nog wel vertellen ;-)

Reageer
Thomas van Montfort - 11 mei 2020 17:15

Beste Bas, na zoveel tijd nog steeds een hele (achtergrond-) beschouwing die ik blij ben teruggevonden te hebben in jullie archief, helaas zonder de foto's die er toen tussen stonden, zijn die nog beschikbaar voor míjn archief (of misschien kan ik ze daar gewoon niet terugvinden)? Waarom dit commentaar/deze vraag? Bij mijn fysiotherapeute kwam ik een Marokkaanse profvoetballer tegen die anders een contract heeft bij Borussia Dortmund en ik heb hem aangeboden om zijn Duitse kennis te versterken.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger