Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel licht Duitse coronamaatregelen toe

Achtergrond - 11 maart 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik

"Es ist da", daarvan moeten we allemaal doordrongen zijn. We moeten tijd winnen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat zei kanselier Merkel woensdag op een speciale persconferentie. Alleen zo kan worden voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. Het crisisteam van de Duitse regering heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de uitbreiding van het virus af te remmen. Steeds meer deelstaten verbieden grote evenementen.

Merkel licht Duitse coronamaatregelen toe
© screenshot Tagesschau
Wieler (RKI), Spahn en Merkel op de persconferentie over het coronavirus

Update donderdagavond 22 uur:

  • Merkel heeft een dringende oproep gedaan om ook evenementen met minder dan 1000    bezoekers af te zeggen als ze niet noodzakelijk zijn. Ze zei dit na het overleg met alle deelstaatminister-presidenten.
  • Vrijdag maken de ministers van Economische zaken en Financiën (Altmaier en Scholz) extra maatregelen bekend om de financiële schade te compenseren.
  • Ziekenhuizen moeten vanaf maandag alle geplande operaties en ingrepen afzeggen om capaciteit vrij te hebben voor de coronapatiënten. Ze worden hiervoor financieel gecompenseerd, zei de Beierse minister-president Söder na afloop van het overleg volgens Tagesschau. Ziekenhuizen krijgen een bonus voor iedere extra intensive-care-plek die ze creeëren, aldus Tagesschau.
  • Een zesde coronapatiënt is overleden in Duitsland. Het RKI meldt donderdag 2369 besmettingen.
  • De Tsjechische spoorwegen laten geen treinen en bussen meer naar Duitsland rijden, meldt Tagesschau. Ze zullen vanaf zaterdag omkeren bij de grens.
  • Update vrijdag 12 maart: Steeds meer deelstaten sluiten scholen en kinderopvang. Lees hier welke

De regering baseert het beleid op de adviezen van wetenschappers, voegde Merkel toe. Daarom zat bij de conferentie behalve de minister van Gezondheid Jens Spahn ook directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut (RKI, vergelijkbaar met het RIVM) aan tafel.

Reizen naar Duitsland
Update 13-3-2020: de Duitslandweb-redactie krijgt veel vragen over reizen naar Duitsland. Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Meer informatie vindt u oa bij het Robert Koch Institut (aantal besmettingen per deelstaat) of op de websites van de deelstaat, stad, regio of het evenement waar u van plan was heen te gaan.

Het RKI gaat ervan uit dat 60 tot 70 procent van de bevolking besmet zal raken. Bij sommige groepen zal de ziekte een zwaarder verloop kennen. Dat geldt vooral voor ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid. Ziekenhuizen moeten zich voorbereiden op de komst van veel extra patiënten met aandoeningen aan de luchtwegen, waarschuwde Spahn.

Merkel en Spahn richtten het woord ook nadrukkelijk tot alle burgemeesters en andere lokale bestuurders om zich goed op deze toestroom aan patiënten voor te bereiden. "Duitsland is een federaal land, dat heeft voordelen. Het maakt het mogelijk om decentraal en op de plaatselijke situatie toegespitst te handelen", zei Merkel, en voegde daar vermanend aan toe: "Dat mag er niet toe leiden dat verantwoordelijkheden worden afgeschoven".

Woensdag is het aantal bevestigde besmettingen in Duitsland opgelopen tot 1660

Deelstaten bepalen in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De minister kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom is het beleid met het afgelasten van evenementen per deelstaat verschillend. Vrijdag komen de deelstaatministers samen om een gezamenlijk beleid af te spreken. 

"We staan in Duitsland aan het begin van de epidemie", zei Wieler. Duitsland is er wel vroeg bij met maatregelen, voegde hij er aan toe. De maatregelen van de Duitse regering zijn erop gericht om te zorgen dat het gezondheidssysteem alle extra coronapatiënten de nodige zorg kan geven.

Woensdag is het aantal bevestigde besmettingen opgelopen tot 1660. De grootste uitbraak is nog steeds in de regio Heinsberg, in het Duits-Nederlandse grensgebied, ongeveer ter hoogte van Sittard. Weekblad Die Zeit heeft de verspreiding van het virus gevisualiseerd op een kaart:

Mondkapjes en desinfectiemiddelen

De regering gaat ziekenhuisbenodigdheden centraal inkopen. Daarvoor wordt 500 miljoen euro beschikbaar gesteld. Eerder al werden exportbeperking opgelegd aan medische beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes of beschermende pakken. Minister Spahn lichtte tijdens de persconferentie toe dat dit is bedoeld om gelegenheidshandelaren buitenspel te zetten, niet om de levering aan reguliere gezondheidszorg te stoppen. Persbureau ANP meldde vrijdag dat Nederland een half miljoen mondkapjes uit Duitsland geleverd krijgt. Desinfectiemiddelen mogen tijdelijk ook worden geproduceerd met industriële alcohol, waardoor bijvoorbeeld apotheken weer zelf extra voorraad kunnen maken. 

Gevraagd naar het hamsteren van wc-papier, pasta en desinfectiemiddel zei Merkel dat ze dat 'bedenkelijk' vindt, al adviseert de regering altijd al om een kleine noodvoorraad in huis te hebben. Spahn voegde toe dat maskers en desinfectiemiddelen voor de mensen beschikbaar moeten blijven die het echt nodig hebben, en dan vooral in de zorg.

Spahn riep autoriteiten en organisatoren op om grote evenementen af te gelasten. Ook riep hij alle burgers op om te bedenken hoe ze hun gedrag kunnen aanpassen om de mensen in hun omgeving te beschermen. Geen contact met anderen bij griepverschijnselen en afzien van bezoeken aan sportwedstrijden of concerten bijvoorbeeld.

Merkel benoemde een aantal voordelen die Duitsland heeft. De gezondheidszorg is er goed, bij ziekte worden mensen doorbetaald, bedrijven kunnen kredieten aanvragen. De regelingen voor kredieten worden vanwege de crisis verruimd en ook het aanvragen van arbeidstijdverkorting voor het personeel is makkelijker gemaakt. Wel deed de kanselier een dringend beroep op de solidariteit van alle 83 miljoen Duitsers. Onze solidariteit wordt op de proef gesteld en die proef moeten we doorstaan, aldus Merkel.

In Europees verband worden maatregelen genomen om de economische schade te beperken, lichtte Merkel toe. De regeringsleiders hebben dinsdagavond voor het eerst een teleconferentie gehad om de crisis te bespreken. De EU zal minder streng vasthouden aan begrotingsdiscipline voor lidstaten als Italië. Ook zal Duitsland meewerken aan het steunpakket van 25 miljard dat de Europese Commissie heeft aangekondigd, aldus Merkel. Ook in eigen land geeft ze voorrang aan crisisbestrijding en maakt de begrotingsdiscipline daaraan ondergeschikt. Een kleinere, maar toch zeer praktische maatregel: De Gelbe Schein, het doktersbriefje dat nodig is bij ziekmelding in Duitsland, mag telefonisch worden aangevraagd.

Evenementen afgelast

Beieren en Sleeswijk-Holstein waren de eerste deelstaten die het advies van Spahn opvolgden, om bijeenkomsten met meer dan 1000 mensen af te zeggen. Nadat het crisisteam van de Duitse regering dat advies overnam, kondigden ook Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Bremen en Thüringen en woensdag ook Saksen aan dat alle grote evenementen worden verboden. In andere deelstaten bleef het bij een advies. Lees meer over afgelaste evenementen bij Tagesschau (stand van dinsdag 10 maart). 

Beieren en Baden-Wurttemberg hebben de start van het zomersemester aan universiteiten en hogescholen uitgesteld, werd woensdagmiddag bekend. In Noordrijn-Westfalen worden alle schoolreisjes voorlopig uitgesteld. Dit is de dichtstbevolkte deelstaat en ook de deelstaat met de meeste besmettingen en inmiddels drie sterfgevallen. Ook in het Sauerland zijn bevestigde gevallen van Covid-19.

Berlijn

In Berlijn is de koepel van de Rijksdag vanaf dinsdag voor publiek gesloten. Vanaf 16 maart gaan alle ministeries dicht voor bezoekersgroepen. Het stadsbestuur van Berlijn kondigde aan dat het culturele leven drastisch wordt beperkt. Alle optredens in de grote zalen van de staatstheaters en -concertzalen komen vanaf 11 maart te vervallen. De maatregel geldt tot 19 april. Private theaters krijgen hetzelfde advies. Der Tagesspiegel meldde eerder deze week dat 17 bezoekers van een club in Berlijn besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Sportwedstrijden worden massaal afgelast of zonder publiek gespeeld. Alle Bundesliga-wedstrijden van komend weekeinde worden in lege stadions gespeeld. Een speler van Hannover 96 blijkt besmet en zit thuis in quarantaine. De Duitse ijshockey-competitie heeft het seizoen voortijdig afgesloten, zonder kampioen. Zie ook een overzicht van de SZ over de gevolgen voor de sport.

Reacties

Joannes huijgen - 2 april 2020 12:32

Bid dat JE het CARONA VIRUS NIET OPLOOPT ZOWEL DAN STERF JE EEN VERSTIKINGSDOOD, WAARBIJ ER TE VEEL VOCHT, PUS IN LONGEN KOMT, :WAS JE BANDEN, 2: MONDKAPJES, 3 ZORG VOOR ELKAAR.

Reageer
Bert doorneweert - 17 maart 2020 12:47

Mogen wij duitsland in

Reageer
Marja Verburg Bert doorneweert - 17 maart 2020 12:52

De grenzen tussen NL en Dld zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 12.30u). U kunt dus zoals het er nu naar uitziet naar Dld reizen. Ook als de grens in de tussentijd zou worden gesloten, zou u volgens de huidige maatregelen naar NL terug kunnen reizen (zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen). Dld raadt overigens wel dringend reizen af die niet strikt noodzakelijk zijn.
Mvg, de redactie

Dick van de Weerd - 13 maart 2020 20:40

Wij zijn 80-ers en boekten een Dounaureis Passau - Zwarte See v.v. van 30/4 - 15/5. 8/4 moeten we de resterende reissom betalen. Wat radar u can.

Reageer
Marja Verburg Dick van de Weerd - 17 maart 2020 12:56

We zien uw vraag nu pas, in de stroom vragen die we als redactie nu krijgen. Excuses. Duitsland heeft inmiddels alle vakantiereizen in en buiten Duitsland verboden. Voor hoe lang dat geldt, kunnen we als redactie niet overzien. Zie oa: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen en: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762.
Voor meer info over uw reis kunt het best contact opnemen met uw reisorganisatie.
Mvg, de redactie

J.G.van der Sluis - 13 maart 2020 15:17

Ik ga eerdaags naar Oberfell in Rijnland-Palts zijn daar veel problemen of is het beter om tthuis te blijven.

Reageer
Marja Verburg J.G.van der Sluis - 13 maart 2020 17:54

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Zie ook update in het grijze blokje in de tekst hierboven.
Mvg, de redactie

Govert - 13 maart 2020 11:15

Uw eerste zin van dit artikel is onjuist. MINDER moet MEER zijn.

"Update donderdagavond 22 uur:
Merkel heeft een dringende oproep gedaan om ook evenementen met minder dan 1000 bezoekers af te zeggen als ze niet noodzakelijk zijn. "

Reageer
Marieke Govert - 13 maart 2020 16:01

Volgens mij klopt het wel. Eerder was het advies al om evenementen met méér dan 1000 mensen af te zeggen en nu is dat advies ook voor kleinere evenementen uitgebreid (sleutelwoord "ook").

Mieja Boonen - 12 maart 2020 20:16

Is het aangewezen om morgen, 13/3 naar Monchou te reizen vanuit België en daar in de buurt een overnachting te doen in een hotel?

Reageer
Marja Verburg Mieja Boonen - 13 maart 2020 17:54

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid raden reizen naar het buitenland die niet noodzakelijk zijn af. Zie ook update in het grijze blokje in de tekst hierboven.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger