Duitslandweb logo Duitslandweb

Thüringen krijgt linkse minderheidsregering

Kort nieuws - 16 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Die Linke, de SPD en de Groenen in Thüringen zijn het eens geworden over de vorming van een linkse minderheidsregering. De partijen moeten de komende jaren per project steun zien te krijgen van de CDU of de FDP.

Bij de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat in oktober vorig jaar haalden Die Linke, de SPD en Bündnis 90/Die Grünen niet genoeg stemmen om hun coalitie voort te kunnen zetten. Dat maakte coalitievorming een lastige puzzel: met de AfD, die tweede werd in Thüringen, wil geen van de andere partijen samenwerken. De Alternative für Deutschland wordt in Thüringen geleid door de extreem-rechtse Björn Höcke. Die Linke en de CDU hadden getalsmatig een meerderheidsregering kunnen vormen, maar die lagen inhoudelijk te ver uit elkaar.

Die Linke, de SPD en Die Grünen zijn het nu eens geworden over een regeringsprogramma. Daarin zijn de belangrijkste afspraken vastgelegd, maar minder specifiek dan gebruikelijk is bij een coalitie-akkoord. Per project willen de partijen steun zoeken bij de CDU en de FDP, die niet bereid zijn als vaste gedoogpartner op te treden. 

Minderheidsregeringen zijn op deelstaatniveau in Duitsland niet nieuw, maar die hadden tot nu toe meestal een vaste gedoogpartner of waren bedoeld voor een overgangsperiode. De partijcongressen van de SPD en de Groenen en de leden van Die Linke in Thüringen moeten nog met het programma akkoord gaan. Minister-president Ramelow (Die Linke) hoopt in februari met zijn coalitie van start te kunnen gaan. Lees meer bij tagesspiegel.de en mdr.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger