Duitslandweb logo Duitslandweb

Thüringen krijgt linkse minderheidsregering

Kort nieuws - 16 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Die Linke, de SPD en de Groenen in Thüringen zijn het eens geworden over de vorming van een linkse minderheidsregering. De partijen moeten de komende jaren per project steun zien te krijgen van de CDU of de FDP.

Bij de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat in oktober vorig jaar haalden Die Linke, de SPD en Bündnis 90/Die Grünen niet genoeg stemmen om hun coalitie voort te kunnen zetten. Dat maakte coalitievorming een lastige puzzel: met de AfD, die tweede werd in Thüringen, wil geen van de andere partijen samenwerken. De Alternative für Deutschland wordt in Thüringen geleid door de extreem-rechtse Björn Höcke. Die Linke en de CDU hadden getalsmatig een meerderheidsregering kunnen vormen, maar die lagen inhoudelijk te ver uit elkaar.

Die Linke, de SPD en Die Grünen zijn het nu eens geworden over een regeringsprogramma. Daarin zijn de belangrijkste afspraken vastgelegd, maar minder specifiek dan gebruikelijk is bij een coalitie-akkoord. Per project willen de partijen steun zoeken bij de CDU en de FDP, die niet bereid zijn als vaste gedoogpartner op te treden. 

Minderheidsregeringen zijn op deelstaatniveau in Duitsland niet nieuw, maar die hadden tot nu toe meestal een vaste gedoogpartner of waren bedoeld voor een overgangsperiode. De partijcongressen van de SPD en de Groenen en de leden van Die Linke in Thüringen moeten nog met het programma akkoord gaan. Minister-president Ramelow (Die Linke) hoopt in februari met zijn coalitie van start te kunnen gaan. Lees meer bij tagesspiegel.de en mdr.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger