Duitslandweb logo Duitslandweb

Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen

Achtergrond - 23 oktober 2019 - Auteur: Marja Verburg

Thüringen gaat een spannende verkiezingsdag tegemoet: op zondag 27 oktober kiezen de inwoners van de Oost-Duitse deelstaat een nieuw parlement. Nu regeert daar Die Linke, maar de AfD, het andere uiterste van het politieke spectrum, lijkt er de tweede of derde partij te worden. De campagne wordt overschaduwd door moorddreigingen. (Update 25-10: nieuwe cijfers peiling Forschungsgruppe Wahlen toegevoegd)

Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen
© wikimedia/Olaf Kosinsky/cc
Bodo Ramelow (Die Linke) en Björn Höcke (AfD)

Minister-president Bodo Ramelow is sinds 2014 de eerste en enige deelstaatminister-president in Duitsland van de socialistische partij Die Linke. Maar de vraag is of hij dat na zondag kan blijven: volgens de meest recente peilingen dreigt hij de meerderheid voor zijn coalitie van Linke, SPD en Groenen in Thüringen te verliezen. De CDU loopt in op Die Linke, in een van de recente peilingen is het verschil nog maar 1 procent. CDU-lijsttrekker Mike Mohring zou het liefst een coalitie van CDU, SPD en Groenen vormen, maar ook die heeft in de peilingen geen meerderheid. De vorming van een nieuwe coalitie na zondag wordt een moeilijke puzzel. 

De rechts-nationalistische AfD verliest in de peilingen wat terrein, maar wint naar verwachting wel flink ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2014. Toen haalde de partij, destijds nog vooral eurosceptisch, 10,6 procent. In de peilingen staat ze nu tussen de 20 en de 24 procent.

Der Flügel

De AfD in Thüringen wordt geleid door de uiterst rechtse Björn Höcke. Hij is de voorman van Der Flügel, de omstreden ultrarechtse AfD-partijvleugel die sinds begin dit jaar voor de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz als Verdachtsfall geldt. Dat betekent dat de dienst de groep rond Höcke in de gaten houdt. Der Flügel wil bevolkingsgroepen als moslims en politiek andersdenkenden buitensluiten en hen hun rechten ontnemen, zei het hoofd van de Bundesverfassungsschutz Thomas Haldenwang daarover. Dat is volgens de dienst in strijd met de democratie, de rechtsstaat en de menselijke waardigheid die in de grondwet is vastgelegd. 

De AfD in Thüringen wordt geleid door Björn Höcke, voorman van de omstreden ultrarechtse partijvleugel Der Flügel

Het verschil tussen de drie grootste en drie kleinste partijen in de peilingen is in Thüringen bijzonder groot. In de laatste peiling van Infratest dimap staat Die Linke op 29 procent (1 procent meer dan in september), de CDU op 24 procent (september: 22 procent) en de AfD ook op 24 procent (september: 25 procent). De SPD staat op slechts 8 procent, de Groenen op 7 procent en de FDP zou met 4 procent de kiesdrempel niet halen.

Forschungsgruppe Wahlen liet in haar nieuwste peiling een iets ander beeld zien: daar staat Die Linke op 28 procent, de CDU op 26 procent en de AfD op 21 procent. De SPD zou 9 procent halen, de Groenen 7 procent en de FDP 5 procent (Update 25 okt: cijfers bijgewerkt met peiling van 24-10. In eerdere versie stonden de cijfers van 17-10). Volgens deze peiling zou de AfD de derde partij worden in Thüringen. Eerder werd gevreesd dat de partij de grootste zou kunnen worden, net als bij de verkiezingen in Saksen en Brandenburg in september. In die deelstaten werd de AfD uiteindelijk de tweede partij.

Doodsbedreigingen

De verkiezingscampagnes worden overschaduwd door moorddreigingen die de lijsttrekkers van de verschillende partijen krijgen. Zo moest CDU’er Mohring van een groep die zich ‘Staatsstreichorchester’ (samenvoeging van de Duitse woorden voor staatsgreep en strijkorkest) noemt, zijn campagne stopzetten, anders zou hij net als de burgemeester van Keulen worden neergestoken of slachtoffer worden van een autobom. De groep is bij het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend en omschrijft zichzelf als een ‘wereldwijd netwerk van rechts-extremisten’. Eerder al werd Mohring bedreigd door iemand die refereerde aan de moord op politicus Walter Lübcke in juni, waarvoor een rechts-extremist vastzit.

CDU-lijsttrekker Mohring werd al eerder bedreigd door iemand die refereerde aan de moord op politicus Walter Lübcke in juni

Ook minister-president Ramelow en Groenen-lijsttrekker Dirk Adams zijn bedreigd, de laatste in een mail met als afzender ‘Cyber-Reichswehr’ die eveneens sprak van een aanval met een mes of een autobom, schrijft Die Welt. Maar de bedreigingen komen niet alleen van rechts. AfD’er Höcke zei tijdens een tv-debat tussen de lijsttrekkers maandag dat hij de doodsbedreigingen al niet meer kan tellen. Afgelopen zaterdag werd een vrachtwagen van de AfD in brand gestoken. En bij FDP-lijsttrekker Thomas Kemmerich werd vorige week ‘s nachts op zijn huis gesprayed ‘Wij blijven vrij. Wie de AfD steunt, is onze vijand!’ 

De bondsregering maakt zich over deze ontwikkeling “grote zorgen”, liet ze begin deze week weten. Ook in Thüringen worden de incidenten zeer serieus genomen, zei de Thüringse minister van Binnenlandse Zaken Georg Maier. De deelstaatrecherche doet naar alle doodsbedreigingen onderzoek.

Het thema rechts-extremisme domineerde in de afgelopen weken de verkiezingscampagne, mede door de aanslag in Halle (Saksen-Anhalt) op 9 oktober. Daar kwamen bij een aanslag bij een synagoge twee mensen om het leven. Het tv-debat van regionale omroep MDR met de zes lijsttrekkers opende maandag ook met het thema radicalisering en extremistisch geweld. Uit de Politbarometer, een peiling van de ZDF, blijkt dat kiezers in Thüringen onderwijs het belangrijkste verkiezingsthema vinden (28 procent). Daarna volgen infrastructuur (16 procent), milieu/klimaat (13 procent), AfD/rechts (11 procent) en vluchtelingen/asiel (10 procent). 

Reacties

Ton - 26 oktober 2019 10:23

Het hoofd van de Bundesverfassungsschutz Thomas Haldenwang zegt dit in opdracht van Merkel over de Afd anders stuurt Merkel hem ook de laan uit net zoals dit gebeurd is bij de vorige veiligheidschef Hans-Georg Maassen, die openlijk toegaf dat de regering Merkel doelbewust angst en onwaarheden verspreid over rechts en de Afd in het bijzonder.

www.tijd.be/dossier/europareeks/merkel-ontslaat-baas-van-veiligheidsdienst/10050114.html

Reageer
Wiebke Pittlik Ton - 28 oktober 2019 11:00

Maassen is ontslagen na een reeks incidenten. Zijn ontmoetingen met de AfD-top deed menigeen twijfelen aan zijn neutraliteit en daarna heeft hij deze twijfel keer op keer bevestigd, bv toen hij de beelden uit Chemnitz, waar mensen werden belaagd, afdeed als 'fakenews'. De druppel voor minister van Binnenlandse Zaken Seehofer, die hem uit zijn functie heeft ontheven, was dat hij de Duitse politiek en media in een kwaad daglicht stelde op een bijeenkomst van EU-veiligheidsdiensten.

Aangepast door een administrator op 2019-10-28 11:38:54

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger