Duitslandweb logo Duitslandweb

Thüringen: AfD nomineert Höcke voor minister-presidentschap

Kort nieuws - 2 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD in Thüringen heeft Björn Höcke kandidaat gesteld voor de verkiezing van de minister-president die woensdag in de Oost-Duitse deelstaat plaatsvindt. Höcke neemt het op tegen Bodo Ramelow van Die Linke.

De verkiezing van de nieuwe minister-president op 4 maart is het gevolg van de politieke thriller die op 5 februari in Thüringen plaatsvond. Toen werd de zittende minister-president Ramelow onverwacht weggestemd. Hij had een minderheidsregering van Die Linke, SPD en Groenen gevormd, maar verloor van Thomas Kemmerich van de FDP. Die had zich in de derde stemronde plotseling kandidaat gesteld en werd gekozen met stemmen van zijn eigen FDP, van de CDU en van de AfD.

Daarmee was de opzet geslaagd een linkse regering in Thüringen te voorkomen. Maar de partijcentrales in Berlijn riepen de Thüringse CDU’ers en FDP’ers terug: je door de AfD in het zadel laten helpen, kon onder geen beding, werd hen te verstaan gegeven. Kemmerich besloot zijn ambt als minister-president kort daarop alweer neer te leggen.

Ramelow had al laten weten dat hij zich deze week alsnog tot minister-president wil laten kiezen. Nu heeft ook Höcke zich gekandideerd. Höcke is de omstreden voorman van Der Flügel, de extreem-rechtse vleugel van de AfD. De kans dat hij wint, is klein. De AfD heeft 22 zetels in het parlement. Die Linke, de SPD en de Groenen hebben er samen 42. De CDU en de FDP - samen goed voor 26 zetels - zullen na al het voorafgaande niet op Höcke stemmen. Op Ramelow wil de Thüringse CDU "niet actief" stemmen - waarmee ze niet lijkt uit te sluiten dat een of meer afgevaardigden dat wel doen. De FDP heeft laten weten sowieso niet op Ramelow te stemmen. 

Bij de verkiezing van de minister-president is in de eerste twee stemrondes een absolute meerderheid nodig, in de derde gaat het erom wie de meeste stemmen krijgt. De AfD lijkt met Höckes kandidatuur vooral de CDU en de FDP een hak te willen zetten. Als Ramelow meer dan de 42 rood-rood-groene stemmen krijgt, komen die in ieder geval niet van de AfD, aldus een partijwoordvoerder. Dan is duidelijk dat "de CDU en de FDP hun belofte hebben verbroken om Ramelow niet te kiezen en het voortbestaan van rood-rood-groen te verhinderen." Lees meer bij mdr.de en faz.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger