Duitslandweb logo Duitslandweb

Sensatie in Thüringen: FDP'er gekozen tot minister-president

Kort nieuws - 5 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een grote verrassing bij de verkiezing van de minister-president in het Oost-Duitse Thüringen: niet de zittende premier Ramelow (Die Linke) is herkozen door het deelstaatparlement, maar de FDP-kandidaat Thomas Kemmerich. Met steun van CDU en AfD. Lees meer: Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen (do 6 feb.)

Bodo Ramelow (Die Linke), sinds 2014 minister-president van Thüringen, had de afgelopen maanden een minderheidsregering gesmeed van Die Linke, de SPD en de Groenen. Het regeerakkoord was al klaar, na de verkiezingen voor de minister-president zou de regering Ramelow aan de slag gaan, was de verwachting.

Maar Ramelow kreeg vandaag in de eerste en de tweede ronde geen meerderheid van de stemmen. In de derde ronde stemde de AfD niet voor de eigen kandidaat, maar voor de kandidaat van de FDP, Kemmerich. De CDU had geen eigen kandidaat ingebracht en stemde ook op Kemmerich. Daardoor kreeg Kemmerich 45 stemmen (van CDU, FDP en AfD), tegenover 44 stemmen voor Ramelow.

De liberaal moet een regering vormen, maar dat is erg ingewikkeld in Thüringen. Bij de verkiezingen in oktober vorig jaar verloren de regeringspartijen Die Linke, de SPD en de Groenen hun meerderheid. De rechts-nationalistische AfD werd de tweede partij, maar met hen willen de andere partijen niet samenwerken. De enige meerderheidsregering zou er een van Linke en CDU zijn geweest, maar de CDU wilde niet met Die Linke in zee. De FDP haalde maar net de kiesdrempel.

De vraag is met welke partijen Kemmerich nu kan regeren. Hoewel hij met stemmen van de AfD is gekozen, zal hij waarschijnlijk niet met deze partij willen samenwerken. De AfD in Thüringen wordt geleid door de extreem-rechtse Björn Höcke.

Geen samenwerking met AfD

Kemmerich heeft kort voor vier uur een verklaring afgelegd voor de pers. Hij maakte duidelijk 'anti-AfD' en 'anti-Höcke' te zijn en sluit ook een samenwerking met Die Linke uit. SPD, Groenen en CDU riep hij op om samenwerking niet bij voorbaat uit te sluiten. Tegen half vijf las de landelijke partijleider Christian Lindner een verklaring voor met dezelfde strekking: de FDP werkt niet samen met de AfD en hoopt dat de andere partijen open staan voor samenwerking. Als SPD, Groenen en CDU weigeren over een regering te onderhandelen dan ziet Lindner nieuwe verkiezingen als enige optie. 

Reacties

De gang van zaken zorgde woensdag voor een storm van kritiek. De CDU en de FDP werken samen met fascisten, klonk het. De Linke-partijleider Bernd Riexinger sprak van een dambreuk. Tegenstanders van de AfD verzamelden zich woensdagmiddag voor het Thüringse parlement in Erfurt voor een spontane demonstratie.

Het verweer van de CDU is dat de partij niet op de linkse Ramelow wilde stemmen en heeft gekozen voor de 'middenkandidaat'. Dat de AfD daar ook voor koos, mag je de CDU niet aanrekenen, vinden de verdedigers. Maar andere CDU'ers laten via Twitter weten dat de CDU niet in deze val van de AfD had mogen lopen.

Ook bij de FDP zijn verschillende geluiden te horen. Vice-voorzitter Kubicki roemde de overwinning van zijn partijgenoot, maar een ander bondsdaglid liet weten dat ze het onnacceptabel vindt dat een democraat zich door een extremist als Höcke in het zadel laat helpen. Lees meer bij tagesschau.de  en bij Frankfurter Allgemeine Zeitung (Profiel Kemmerich). Ook bij Tagesschau: Reacties

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger