Duitslandweb logo Duitslandweb

Sensatie in Thüringen: FDP'er gekozen tot minister-president

Kort nieuws - 5 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een grote verrassing bij de verkiezing van de minister-president in het Oost-Duitse Thüringen: niet de zittende premier Ramelow (Die Linke) is herkozen door het deelstaatparlement, maar de FDP-kandidaat Thomas Kemmerich. Met steun van CDU en AfD. Lees meer: Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen (do 6 feb.)

Bodo Ramelow (Die Linke), sinds 2014 minister-president van Thüringen, had de afgelopen maanden een minderheidsregering gesmeed van Die Linke, de SPD en de Groenen. Het regeerakkoord was al klaar, na de verkiezingen voor de minister-president zou de regering Ramelow aan de slag gaan, was de verwachting.

Maar Ramelow kreeg vandaag in de eerste en de tweede ronde geen meerderheid van de stemmen. In de derde ronde stemde de AfD niet voor de eigen kandidaat, maar voor de kandidaat van de FDP, Kemmerich. De CDU had geen eigen kandidaat ingebracht en stemde ook op Kemmerich. Daardoor kreeg Kemmerich 45 stemmen (van CDU, FDP en AfD), tegenover 44 stemmen voor Ramelow.

De liberaal moet een regering vormen, maar dat is erg ingewikkeld in Thüringen. Bij de verkiezingen in oktober vorig jaar verloren de regeringspartijen Die Linke, de SPD en de Groenen hun meerderheid. De rechts-nationalistische AfD werd de tweede partij, maar met hen willen de andere partijen niet samenwerken. De enige meerderheidsregering zou er een van Linke en CDU zijn geweest, maar de CDU wilde niet met Die Linke in zee. De FDP haalde maar net de kiesdrempel.

De vraag is met welke partijen Kemmerich nu kan regeren. Hoewel hij met stemmen van de AfD is gekozen, zal hij waarschijnlijk niet met deze partij willen samenwerken. De AfD in Thüringen wordt geleid door de extreem-rechtse Björn Höcke.

Geen samenwerking met AfD

Kemmerich heeft kort voor vier uur een verklaring afgelegd voor de pers. Hij maakte duidelijk 'anti-AfD' en 'anti-Höcke' te zijn en sluit ook een samenwerking met Die Linke uit. SPD, Groenen en CDU riep hij op om samenwerking niet bij voorbaat uit te sluiten. Tegen half vijf las de landelijke partijleider Christian Lindner een verklaring voor met dezelfde strekking: de FDP werkt niet samen met de AfD en hoopt dat de andere partijen open staan voor samenwerking. Als SPD, Groenen en CDU weigeren over een regering te onderhandelen dan ziet Lindner nieuwe verkiezingen als enige optie. 

Reacties

De gang van zaken zorgde woensdag voor een storm van kritiek. De CDU en de FDP werken samen met fascisten, klonk het. De Linke-partijleider Bernd Riexinger sprak van een dambreuk. Tegenstanders van de AfD verzamelden zich woensdagmiddag voor het Thüringse parlement in Erfurt voor een spontane demonstratie.

Het verweer van de CDU is dat de partij niet op de linkse Ramelow wilde stemmen en heeft gekozen voor de 'middenkandidaat'. Dat de AfD daar ook voor koos, mag je de CDU niet aanrekenen, vinden de verdedigers. Maar andere CDU'ers laten via Twitter weten dat de CDU niet in deze val van de AfD had mogen lopen.

Ook bij de FDP zijn verschillende geluiden te horen. Vice-voorzitter Kubicki roemde de overwinning van zijn partijgenoot, maar een ander bondsdaglid liet weten dat ze het onnacceptabel vindt dat een democraat zich door een extremist als Höcke in het zadel laat helpen. Lees meer bij tagesschau.de  en bij Frankfurter Allgemeine Zeitung (Profiel Kemmerich). Ook bij Tagesschau: Reacties

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger