
Thüringen kiest alsnog nieuwe minister-president
Kort nieuws - 4 maart 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebThüringen kiest vandaag alsnog een nieuwe minister-president. De vorige verkiezing, op 5 februari, liep uit op een politieke crisis.
De kandidaten voor het premierschap van de Oost-Duitse deelstaat zijn Bodo Ramelow (Die Linke), die de afgelopen vijf jaar minister-president was, en Björn Höcke (AfD), de extreem-rechtse voorman van de omstreden AfD-partijvleugel Der Flügel.
Ramelow kan rekenen op de stemmen van Die Linke, de SPD en de Groenen, met wie hij een minderheidsregering wil vormen. Zij hebben samen 42 zetels. Höckes AfD heeft 22 zetels. De CDU en de FDP hebben samen 26 zetels. De FDP heeft aangekondigd niet aan de stemming deel te nemen. De CDU mag volgens de landelijke partijrichtlijnen niet met de AfD en niet met Die Linke samenwerken. Desalniettemin kunnen individuele CDU'ers in Thüringen voor Ramelow of Höcke stemmen.
In de eerste twee stemrondes is een absolute meerderheid nodig van 46 zetels. In de derde ronde gaat het erom wie de meeste stemmen krijgt. CDU-fractievoorzitter Mario Voigt heeft zijn partijgenoten geadviseerd zich in alle drie de rondes te onthouden van stemming. Ook Ramelow heeft de CDU'ers daartoe opgeroepen. Hij zou dan logischerwijs in de derde ronde winnen van Höcke.
Op 5 februari werd Ramelow bij de premiersverkiezing onverwacht weggestemd. Hij verloor van Thomas Kemmerich van de FDP. Die had zich in de derde stemronde plotseling kandidaat gesteld en werd gekozen met stemmen van zijn eigen FDP, van de CDU en van de AfD. Daarmee was de opzet geslaagd een linkse regering in Thüringen te voorkomen. Maar de partijcentrales in Berlijn riepen de Thüringse CDU’ers en FDP’ers terug: je door de AfD in het zadel laten helpen, kon onder geen beding, werd hen te verstaan gegeven. Kemmerich besloot zijn ambt als minister-president kort daarop alweer neer te leggen. Hij is nu nog demissionair in ambt. Lees meer bij mdr.de en tagesschau.de
Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.

Slaapwandelend naar een tweede termijn
Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'
De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict
De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.
Reacties
Geen reacties aanwezig