Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaatverkiezingen in Thüringen in september gaan niet door

Kort nieuws - 19 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De inwoners van Thüringen zouden op 26 september, de dag van de Bondsdagverkiezingen, ook een nieuw deelstaatparlement kiezen. Maar omdat de partijen in het Oost-Duitse Bundesland het niet eens konden worden over nieuwe deelstaatverkiezingen, gaan ze niet door. De tijdelijk gevormde minderheidsregering van Bodo Ramelow (Die Linke) moet nu aanblijven. 

Om de verkiezingen in Thüringen op 26 september te laten plaatsvinden, had het huidige deelstaatparlement vandaag moeten worden ontbonden. Dat is niet gelukt, omdat een aantal afgevaardigden van de CDU en Die Linke weigerde daarvoor te stemmen. Om het parlement te kunnen ontbinden, is een tweederde meerderheid nodig. Zonder de stemmen van de betreffende CDU- en Linke-parlementariërs zou die meerderheid alleen worden bereikt met hulp van de AfD, en dat wilden de andere partijen niet.

In Thüringen regeert sinds maart 2020 een minderheidsregering van Die Linke, de SPD en de Groenen onder leiding van minister-president Ramelow. Deze regering kwam tot stand na een schandaal bij de verkiezing van de deelstaatpremier een maand daarvoor. Normaal is de verkiezing van de minister-president een formaliteit. Ramelow zou dat als leider van de grootste partij, Die Linke, worden. Maar hij werd tot ieders verrassing weggestemd. In plaats daarvan won de liberaal Thomas Kemmerich, met steun van de AfD-parlementariërs.

De verkiezing van Kemmerich leidde tot een politieke crisis. Hij was gekozen met stemmen van zijn eigen FDP, van de CDU en van de AfD. Daarmee waren deze partijen in hun opzet geslaagd om een linkse regering in Thüringen te voorkomen. Maar de partijcentrales in Berlijn riepen de Thüringse CDU’ers en FDP’ers terug: je door de AfD in het zadel laten helpen, kon onder geen beding, werd hen te verstaan gegeven. Kemmerich besloot zijn ambt als minister-president kort daarop alweer neer te leggen. 

Ramelow werd alsnog minister-president met de afspraak dat in 2021 nieuwe verkiezingen zouden worden georganiseerd. In april konden die vanwege de coronapandemie niet doorgaan. Nu kunnen ze dus ook niet in september plaatsvinden. De vraag is hoe Ramelows minderheidsregering stand kan houden. De eerder toegezegde en benodigde steun van de CDU was tijdelijk en nu niet meer geldig. Thüringen had maandenlang de hoogste corona-besmettingscijfers van Duitsland en loopt achter met de vaccinaties. Lees meer bij Tagesschau en MDR (commentaar)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger