Duitslandweb logo Duitslandweb

'Den Haag weet niet waar Duitsland ligt'
Pieter Omzigt (CDA) over de Duitse verkiezingen

Achtergrond - 17 september 2013

Nederland laat kansen liggen als het om Duitsland gaat, betoogt CDA-Kamerlid en woordvoerder fiscale zaken en buitenlandse zaken Pieter Omtzigt op Duitslandnieuws.nl. “Als het over Duitsland gaat, kijkt men me vaak glazig aan. Er wordt gepraat over China, terwijl de kansen bij de buren liggen.”

'Den Haag weet niet waar Duitsland ligt'
© Duitslandnieuws.nl

Hoe volgt u de Duitse verkiezingen?
Van heel dichtbij. Ook letterlijk, woon in Enschede. Dus ik heb naast mijn persoonlijke interesse ook als politicus veel met grenszaken te maken. Twintig kilometer verderop woont in Duitsland mijn CDU-collega Jens Spahn, in Ahaus. Met hem voerde ik bij de afgelopen verkiezingen zelfs samen campagne. Hij helpt mij en ik help hem.

De contacten met het CDU zijn dus goed?
Heel goed. In Eurregio-verband spreek ik met CDU-collega’s over onderwerpen die aan beide kanten van de grens spelen. Denk aan vervoer, criminaliteit, de snelweg A1. Meestal gaat het overleg goed, maar soms is er irritatie over en weer over het vliegveld Twente bijvoorbeeld.

Met het CDU en daarmee Duitsland is het goed samenwerken. Wij zijn als Nederland ook een trouwe bondgenoot. Verder zijn we natuurlijk allebei lid van de christendemocratische familie. Dat betekent dat de politiek leiders elkaar meerdere keren per jaar ontmoeten. Bij de EVP-conferenties is Angela Merkel natuurlijk informeel de leider en geniet zij veel gezag.

In de Raad van Europa, waar ik in de parlementaire assemblee zit, trek ik nauw en gemakkelijk op met de Duitse collega’s.

U woont in Enschede, moet u in Den Haag wel eens uitleggen wat er voorbij Amersfoort gebeurt?
Nou en of! Men heeft geen idee van wat er in Duitsland speelt of waar het ligt. Ze kijken mij dan glazig aan. Ik zet me hele dagen in om de accijnsverhoging voor brandstof die het kabinet in januari wil invoeren te voorkomen. Ze zien gewoon de problemen in de grensstreek niet. Ik geloof dat ik nog de enige ben in Enschede die in Nederland tankt. Men weet gewoon niet wat er speelt.

Over Duitslandnieuws.nl
Duitslandnieuws brengt dagelijks vers nieuws uit Duitsland voor de Nederlandse markt, met persoonlijke verhalen van ondernemers, economische trends op deelstaatniveau en politieke interviews. Deze serie interviews is met toestemming overgenomen van Duitslandnieuws.nl >>

Schat de Nederlandse overheid Duitsland wel genoeg op waarde?

Nee, helemaal niet. Wat Nederland in Duitsland kan bereiken wordt door de overheid totaal onderschat. Totaal! Er is veel publieke belangstelling voor belastingverdragen met Mongolië of Ethiopië, maar het belastingverdrag met Duitsland gaat over meer dan 100 miljard handel, duizenden bedrijven en meer dan 100.000 mensen die bijvoorbeeld loon of pensioen hebben van de andere kant van de grens.

En ook op kleinere dossiers let men niet goed op. Kijk wat de Nederlandse overheid misloopt door geen belasting te heffen op buitenlandse kentekens, daar stel ik vragen over in de Tweede Kamer.

En de handel met Duitsland? Nu moet het Consulaat-Generaal in München dicht en de handelsposten komen in opstand.
Dat met die NBSO’s vind ik heel verontrustend. In Den Haag wordt de hele dag gepraat over opkomende markten in China in plaats van dat ze willen aanhaken met de bloeiende economie in bijvoorbeeld Zuid-Duitsland. Daar moeten we ons voor inzetten.

Nog zoiets. In Enschede is een werkloosheid van 16%. Aan de andere kant van de grens zitten ze om mensen verlegen. Ik pleit in de Kamer om beide arbeidsmarkten dichter bij elkaar te brengen. Want nu is werken over de grens een drama.

Het gaat goed met het CDU in Duitsland. Waarom lukt dat het CDA niet in Nederland?
Ha! Je wilt weten hoe je de verkiezingen wint? Dat moet je niet aan een CDA’er vragen. Wat mij opvalt in Duitsland is hoe dominant centrum-rechts is en dat de FDP geen deuk in een pakje boter slaat. Ze moeten echt bedelen om stemmen te vergaren. Dat is wel vermakelijk om te zien.

Wat kan Nederland leren van Duitsland?
Dat er zo netjes gedebatteerd wordt. Dat vind ik echt positief. Verder is het allemaal heel stabiel. Je hebt niet zoiets dat iedereen een paar weken voor de verkiezingen denkt dat Emile Roemer de nieuwe premier wordt en op het laatst wint dan ineens Diederik Samsom. Het is heel degelijk allemaal. De enige opwinding tot nu toe kwam nu met de middelvinger van Peer Steinbrück. Dat vond ik dan wel weer grappig.

Merkel heeft natuurlijk uw steun, met wie moet ze een coalitie vormen?
Het maakt niet gek veel uit of ze nu met de FDP of de SPD in zee gaat. De koers zal er niet ineens heel anders van worden. En ergens stelt dat ook gerust.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger