Duitslandweb logo Duitslandweb

Column Brzeski: Politieke poker in Duitsland
Groenen lijken nieuwe liberale alternatief voor FDP

Achtergrond - 11 oktober 2013

De karavaan is alweer verder getrokken. Internationale media en commentatoren hebben de Duitse verkiezingen alweer afgerond. Angela Merkel heeft gewonnen. Punt, ander onderwerp. Gek, want wat nu volgt, is spannender en bepalender voor de toekomst dan enig welk moment in de campagnetijd. We zitten midden in een politiek pokerspel.

Column Brzeski: Politieke poker in Duitsland
© Screenshot ARD

Direct na de verkiezingsuitslag leek het alsof bondskanselier Merkel een hoge prijs moest betalen voor haar indrukwekkende overwinning. De gedoodverfde coalitiepartner, de verliezende sociaaldemocratische SPD, speelt 'hard to get' en heeft met de aangekondigde ledenraadpleging over een mogelijk regeringsakkoord een zwaard van Damocles boven de onderhandelingen gehangen. De achterliggende gedachte is duidelijk: Merkel heeft geen alternatief, dus is dit het moment om ons wensenlijstje te verzilveren.

Hoog spel van de SPD, want juist nu komt een alternatief in beeld. Nadat enkele kopstukken bij de Groenen zijn opgestapt, lijkt de weg vrij voor een nieuwe, minder ideologische generatie die een samenwerking met Merkel als nieuwe profileringskoers ziet. De eerste gesprekken werden gisteren gevoerd. Met de gesprekken met de Groenen zet Merkel het politieke pokerspel voor een nieuwe Duitse regering briljant naar haar hand.

Na de afgang van de liberale FDP lijken de Groenen zich te willen profileren als het nieuwe liberale alternatief en staan ze plotseling veel opener voor een coalitie dan amper twee weken geleden. De Groenen weten ook dat veel van hun kiezers uit de hogere middenklasse komen, die ook de traditionele achterban van de FDP was. Een coalitie met Merkel kan het vehikel of het noodzakelijke kwaad zijn om de droom van een echte en volledige Energiewende waar te maken.

De SPD zal de gesprekken met gemengde gevoelens volgen. Ja, er zijn aarzelingen om een regering met Merkel te vormen. Zeker in een situatie waarin de partij veeleer naar links wilde doorbuigen. De grootste vrees van de SPD is dat ze net zoals tijdens de laatste Grosse Koalition tussen 2005 en 2009 weer met huid en haar wordt opgeslokt en met verkiezingsverlies wordt uitgespuugd door Merkel. Vooral de basis van de SPD is fel tegen een nieuwe grote coalitie. Maar een samenwerking van CDU en Groenen is evenmin in het belang van de SPD. Als de Groenen zich als de nieuwe liberalen ontpoppen, zal het moeilijk worden hen over vier jaar te overhalen in een linkse regering te stappen.

Veggie Day en Oktoberfest passen dit jaar nog niet samen. De gesprekken vandaag met de Groenen zijn echter een meesterlijke zet van Merkel, omdat de prijs voor een coalitie met de SPD weer daalt. Merkel houdt nu weer meer troefkaarten in haar hand dan twee weken geleden. Het is nu aan de anderen om kleur te bekennen en hun kaarten op tafel te leggen. De uitkomst van het politieke pokerspel in Duitsland blijft open.

Carsten Brzeski is Senior Economist bij ING in België voor de Eurozone en Duitsland en schrijft regelmatig in Nederlandse en internationale media. Deze column is met toestemming overgenomen uit de Belgische krant De Tijd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitsland past infectieziektenwet aan

Duitsland past infectieziektenwet aan

De Duitse infectieziektenwet wordt aangepast zodat de coronamaatregelen een wettelijke basis hebben.

Lees meer

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger