Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitsland heeft jaarlijks 260.000 arbeidsmigranten nodig

Kort nieuws - 12 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een studie van de Bertelsmann Stiftung komt tot de conclusie dat Duitsland tot 2060 jaarlijks 260.000 arbeidskrachten uit het buitenland nodig heeft. 

De Duitse babyboomers gaan vanaf 2020 met pensioen, de economie draait goed en het geboortecijfer is in Duitsland al decennialang erg laag. Wil het Duitse bedrijfsleven voldoende personeel hebben, moeten er meer geschoolde krachten uit het buitenland komen.

Volgens het rapport zal de immigratie uit andere EU-landen de vraag niet kunnen dekken. Er zijn dus ook arbeidskrachten van buiten de EU nodig.

De overheid moet de arbeidsmigratie veel beter sturen en vaart maken met de nieuwe immigratiewet, stelt de Bertelsmann stichting, een onafhankelijke denktank. Ook zouden overheden vast kunnen beginnen met het afbouwen van barrières en bijvoorbeeld buitenlandse diploma's makkelijker erkennen.

In Duitsland kwam de geboortegolf na de oorlog pas later dan in Nederland. De geboortejaren 1955 tot 1969 gelden als de babyboom-generatie. Lees meer bij Tagesschau en bij Bertelsmann Stiftung
of lees het hele onderzoek (pdf)

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer

Wakey, Wakey

Wakey, Wakey

Duitsland moet wakker worden, betoogt econoom Carsten Brzeski. Hoog tijd voor hervormen en investeren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger