Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitsland moet minder maar betere ziekenhuizen krijgen

Kort nieuws - 16 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een studie van de Bertelsmann Stiftung over de ziekenhuiszorg in Duitsland is kritisch ontvangen. 

De onderzoekers betogen dat meer dan de helft van de Duitse ziekenhuizen zouden moeten sluiten zodat er in de toekomst minder, maar grotere ziekenhuizen zijn. Die kunnen betere kwaliteit leveren, aldus het rapport.

Met 1400 klinieken heeft Duitsland vergeleken met andere landen bovengemiddeld veel ziekenhuizen, volgens de Bertelsmann Stiftung. Kleinere ziekenhuizen voeren bepaalde ingrepen maar zo weinig uit dat de artsen veel minder ervaring hebben dan in grote of gespecialiseerde ziekenhuizen. Ook is de apparatuur niet altijd goed genoeg.

Bij de keuze voor een ziekenhuis is nu meestal de nabijheid het belangrijkste criterium.  De Bertelsmann Stiftung wilde weten hoe de ziekenhuiszorg er uit zou zien als niet afstand maar kwaliteit doorslaggevend zou zijn. De stichting heeft de studie laten uitvoeren door het Berliner Institut für Gesundheits- und Sozialforschung (IGES).

Organisaties van artsen en ziekenhuizen hebben verontwaardigd gereageerd op de studie. Ze wijzen er op dat die in tegenspraak is met het regeringsbeleid om de leefbaarheid op het platteland te versterken. Heel veel zorg is niet te gecompliceerd voor de kleine ziekenhuizen, en mensen willen juist graag dicht bij huis worden geholpen, benadrukt bijvoorbeeld de woordvoerder van de Duitse stichting voor patiëntenbescherming. Lees meer bij Tagesschau

Ook in Nederland is een trend ingezet naar minder ziekenhuizen en meer specialisatie. De overheid stimuleert dat, in samenspraak met de zorgverzekeraars. 

Overigens is oud-vakbondsvoorzitter en oud-minister van Gezondheidszorg Aart Jan de Geus voorzitter van het bestuur van de Bertelsmann Stiftung. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Krijgt Berlijn controle over woningmarkt nog terug?

Krijgt Berlijn controle over woningmarkt nog terug?

Journalist en oud-Berlijner Wouter Meijer dook voor Duitslandweb in de overspannen Berlijnse woningmarkt.

Lees meer

Verdeeld Duitsland

Verdeeld Duitsland

58 jaar geleden, op 13 augustus 1961, begon de bouw van de Berlijnse Muur. Duitsland worstelt nog steeds met de gevolgen van de deling.

Lees meer

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Neonazi-netwerk Combat 18 blijkt in Duitsland goed georganiseerd en roept leden op aanslagen te plegen.

Lees meer

De herkomst

De herkomst

Het is heel Duits om mensen met Turkse of andere wortels naar hun herkomst te vragen, hoort Merlijn Schoonenboom bij een debat.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger