Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitsland moet minder maar betere ziekenhuizen krijgen

Kort nieuws - 16 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een studie van de Bertelsmann Stiftung over de ziekenhuiszorg in Duitsland is kritisch ontvangen. 

De onderzoekers betogen dat meer dan de helft van de Duitse ziekenhuizen zouden moeten sluiten zodat er in de toekomst minder, maar grotere ziekenhuizen zijn. Die kunnen betere kwaliteit leveren, aldus het rapport.

Met 1400 klinieken heeft Duitsland vergeleken met andere landen bovengemiddeld veel ziekenhuizen, volgens de Bertelsmann Stiftung. Kleinere ziekenhuizen voeren bepaalde ingrepen maar zo weinig uit dat de artsen veel minder ervaring hebben dan in grote of gespecialiseerde ziekenhuizen. Ook is de apparatuur niet altijd goed genoeg.

Bij de keuze voor een ziekenhuis is nu meestal de nabijheid het belangrijkste criterium.  De Bertelsmann Stiftung wilde weten hoe de ziekenhuiszorg er uit zou zien als niet afstand maar kwaliteit doorslaggevend zou zijn. De stichting heeft de studie laten uitvoeren door het Berliner Institut für Gesundheits- und Sozialforschung (IGES).

Organisaties van artsen en ziekenhuizen hebben verontwaardigd gereageerd op de studie. Ze wijzen er op dat die in tegenspraak is met het regeringsbeleid om de leefbaarheid op het platteland te versterken. Heel veel zorg is niet te gecompliceerd voor de kleine ziekenhuizen, en mensen willen juist graag dicht bij huis worden geholpen, benadrukt bijvoorbeeld de woordvoerder van de Duitse stichting voor patiëntenbescherming. Lees meer bij Tagesschau

Ook in Nederland is een trend ingezet naar minder ziekenhuizen en meer specialisatie. De overheid stimuleert dat, in samenspraak met de zorgverzekeraars. 

Overigens is oud-vakbondsvoorzitter en oud-minister van Gezondheidszorg Aart Jan de Geus voorzitter van het bestuur van de Bertelsmann Stiftung. 

Reacties

henk - 19 maart 2020 22:19

Duitsland heeft relatief weinig corona doden dankzij de goede spreiding!!@

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger