Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Armoede onder Duitse ouderen neemt komende jaren toe

Kort nieuws - 26 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een toenemend aantal ouderen zal de komende decennia moeite hebben om rond te komen, heeft de Bertelsmann Stiftung berekend. De studie wordt maandag gepresenteerd. 

Volgens de berekeningen is in de jaren tot 2036 een op de vijf gepensioneerden met armoede bedreigd. Dat wil zeggen dat ze minder dan 60 procent van het middeninkomen verdienen. Het is het meest gebruikte getal om de armoede in Duitsland te meten. Het middeninkomen is het inkomen waar precies evenveel mensen boven als onder zitten; het ligt duidelijk lager dan het gemiddelde inkomen. In 2015 dreigde voor 15 procent van de ouderen armoede.

Vooral oudere vrouwen kunnen financieel in de problemen komen na hun pensioen. Een kwart van de vrouwen die tot 2036 met pensioen gaan zal een beroep moeten doen op financiële ondersteuning door de staat. Een algemeen basispensioen zoals de Nederlandse AOW kent Duitsland niet. Mensen die weinig hebben gewerkt, migranten of laaggeschoolden hebben vaak niet genoeg pensioen opgebouwd. Dit pensioen kan wel worden aangevuld door de zogenoemde Grundsicherung im Alter; een soort bijstand voor ouderen die te weinig pensioen hebben om van te leven. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger