Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst onderzoekt extreemrechtse verbindingen AfD

Kort nieuws - 15 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz onderzoekt of de partij AfD structureel door de dienst moet worden gevolgd vanwege onder meer de verbindingen met extreem-rechts.

Eerder werden al bepaalde onderdelen van de partij aan zo'n onderzoek onderworpen, maar nu gaat het om de partij in z'n geheel, meldde de Tagesspiegel dinsdag. In een persconferentie heeft het hoofd van de Verfassungsschutz, Thomas Haldenwang, toegelicht dat zijn dienst zich in eerste richt op de openbare uitspraken van de AfD. Afluisteren en gebruik van informanten is in dit vooronderzoek nog niet toegestaan. De AfD heeft dinsdagmiddag aangekondigd naar de rechter te stappen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Volgens Duitse media spreekt AfD-voorzitter Alexander Gauland komend weekeinde op een bijeenkomst van een denktank van de 'Neue Rechte', het Institut für Staatspolitik in Schnellroda. Meer over deze denktank: Via AfD wordt extreem gedachtegoed salonfähig

Lees meer bij Mitteldeutsche Zeitung

Reacties

Louis Royen - 22 januari 2019 10:42

Dus een orgaan van de staatsveiligheid toetst (en infiltreert?) de grootste oppositiepartij in het parlement. Nogal bijzonder in een EU-lidstaat.
Meer "Voltaire" -namelijk bovenal vrijheid van meningsuiting (en van vergadering)- hoeft de Duitse democratie niet te schaden.
Indien ongefundeerd en "veralgemeniserend" gebruikt is "Neonazis raus" ook een vorm van discriminatie en buitensluiting, eventueel met aanzetting tot geweld.
Dan kan de Verfassungsschutz het nog druk krijgen.

Reageer
Wiebke Pittlik Louis Royen - 22 januari 2019 21:19

Infiltreren mag (nog) niet. De dienst onderzoekt in openbare bronnen of de partij zich tegen de vrije democratische orde en de grondwet keert en ziet daar aanwijzingen voor. De naam Verfassungsschutz geeft al aan dat dit past in de taakopvatting: bescherming van de grondwet.

andree - 16 januari 2019 13:04

ja je kunt het haast niet geloven als de duitsers hier nou allemaal weer achter aan lopen dit slaat nergens op .ze lopen zo weer achter de kopie van moeder Merkel aan in plaats hun andere leider de heer Merz dan had er een echte voor gestaan///

Reageer
Louis Royen - 16 januari 2019 11:16

Is de Duitse democratie wel volwassen en voldoende open en vrij voor -kennelijk- onwelgevallige nieuwe oppositie? Dit lijkt op politiek correcte gedachtenpolitie en komt bovenop al bestaande belemmeringen als 5%horde, geen referenda, preferente partijfinanciering, eenzijdige publieke media, obstructie in de Bondsdag.
Om maar te zwijgen van de vaak gewelddadige verstoringen en intimidaties van AfD-activiteiten.

Reageer
Wiebke Pittlik Louis Royen - 17 januari 2019 10:16

Duitsland heeft met de grondwet spelregels opgesteld waaraan eenieder zich dient te houden. De Verfassungsschutz toetst of (delen van) de AfD zich wel aan die regels houden. Dat kun je gedachtenpolitie noemen als je het niet eens bent met de basisregels, zoals geen discriminatie, geen buitensluiting, niet aanzetten tot geweld enz. De AfD krijgt gewoon geld van de overheid, net als alle andere partijen in de Bondsdag. De verstoringen van AfD-activiteiten komen niet van overheidswege.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger