Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD: 'Noem ons niet extreemrechts'

Kort nieuws - 11 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechts-nationalistische partij AfD vecht in hoger beroep het oordeel aan dat de veiligheidsdienst Verfassungsschutz haar als verdacht mag aanmerken. Dat had in maart 2022 een bestuursrechtbank in Keulen bepaald. De classificatie Verdachtsfall geeft de dienst extra spionagebevoegdheden, zoals het afluisteren van AfD'ers en het inzetten van informanten.

De veiligheidsdienst verdenkt de partij als geheel van rechtsextremisme. Eerder al zijn bepaalde afdelingen van de AfD als bewezen rechtsextreem geclassificeerd, waaronder de jeugdafdeling Junge Alternative en de afdelingen in Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen.

De rechtbank in Keulen vond dat het aangedragen bewijs voldoende duidelijk maakt dat de partij een onderscheid maakt tussen de Duitse nationaliteit en een etnisch Duits volk. Dat is volgens de rechter in strijd met de grondwet. De AfD wijst ter verdediging op het partijprogramma, waarin dit onderscheid niet wordt gemaakt, schrijft Der Tagesspiegel. Maar met honderden uren videomateriaal en stapels documenten onderbouwt de veiligheidsdienst dat AfD'ers voortdurend onderscheid maken tussen mensen met een Duits paspoort en etnische Duitsers. De rechtbank constateerde 'xenofobe ophitsing' in de partij.

Het hoger beroep in Münster begon midden maart en zou eigenlijk in een paar zittingsdagen worden afgerond, maar de AfD rekt tijd met het wraken van rechters en het indienen van honderden nieuwe bewijsstukken. Ook vecht de AfD niet alleen de verdenking aan die de veiligheidsdienst tegen de partij als geheel heeft, maar ook de classificatie van de Junge Alternative als van de inmiddels opgeheven radicale vleugel 'Der Flügel' als rechtsextreem. Nu wordt een uitspraak pas in juli verwacht.

Voor de AfD is het gunstig als de uitspraak pas na de Europese verkiezingen begin juni komt. Als de rechter besluit dat de verdenking van de Verfassungsschutz terecht is, is een volgende stap dat de partij in zijn geheel het label gesichert (bewezen) rechtsextreem krijgt, een stap verder dan de verdenking van rechtsextremisme. Lees meer bij Der Tagesspiegel

Vanavond zendt Welt TV een debat uit tussen de rechtsextreme AfD-fractievoorzitter in Thüringen, Björn Höcke, en de fractievoorzitter van de CDU in Thüringen, Mario Voigt. Over het debat is vooraf al veel discussie geweest, ook binnen de partij van Voigt. Voigt vindt dat je de AfD op inhoud moet bestrijden. Critici vinden dat Höcke dit platform niet gegeven moet worden. Ook luidt de kritiek dat het een tweestrijd is en de andere partijen langs de kant staan. De deelstaat Thüringen wordt geregeerd door een minderheidsregering van Die Linke, SPD en Groenen. In september vinden er verkiezingen plaats. De AfD is de grootste partij in de peilingen. Lees meer bij Tagesspiegel

Lees ook op Duitslandweb: Debat over AfD-verbod laait op

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger