
Veel reacties op besluit Merkel
Kort nieuws - 30 oktober 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet besluit van Angela Merkel (CDU) om zich niet opnieuw te kandideren voor het partijvoorzitterschap en als kanselier in 2021, heeft zowel nationaal als internationaal veel reacties opgeleverd.
De Franse president Emmanuel Macron noemt Merkels keuze een "buitengewoon waardig besluit". Hij heeft bewondering voor Merkel en benadrukte vooral haar betrokkenheid bij Europa. "Ze is nooit vergeten wat de Europese waarden zijn", reageerde Macron. In buurland Polen zijn ze blij dat Merkel niet direct opstapt. "Het belangrijkste voor ons is dat Merkel tot het einde van haar ambtstermijn aanblijft", zei de Poolse minster van Buitenlandse Zaken. Het Witte Huis heeft niet inhoudelijk gereageerd op het nieuws. Een woordvoerder van president Trump noemde het een "interne Duitse aangelegenheid". Lees meer bij Zeit Online.
Buitenlandse media betwijfelen of Merkel daadwerkelijk tot 2021 kanselier blijft. Door zich in termijnen terug te trekken, mist ze de kans op een "glansrijk vertrek", schrijft Tagesschau in een overzicht met buitenlandse commentaren. Volgens de Zwitserse krant NZZ lijkt Merkels aankondiging een manier om zo lang mogelijk aan de macht te blijven. De Oostenrijkse krant Die Presse noemt Merkels beslissing om kanselier te blijven maar het partijvoorzitterschap op te geven, een "fatale fout". "Het betekent autoriteitsverlies op alle gebieden. Het begin van het einde van het kanselierschap", aldus Die Presse.
EU-commissaris Günther Oettinger en partijgenoot verwacht dat Merkels besluit niet zal leiden tot autoriteitsverlies. "Eerder het tegenovergestelde", zei hij in de Neue Osnabrücker Zeitung. "We hebben een kanselier nodig die haar handen vrij heeft voor de grote Europese zaken. De hele partij moet haar daarbij ondersteunen", aldus Oettinger. Lees meer bij NOZ.
Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel
Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.
Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor
De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie
De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.
Reacties
Geen reacties aanwezig