G-20: Een krachtmeting tussen de VS en Duitsland
Top overschaduwd door kritiek op handels- en valutapolitiek

Achtergrond - 11 november 2010

De eensgezindheid onder de twintig grootste economieën ter wereld lijkt voorbij. In 2008 gingen de regeringsleiders de ineenstorting van de wereldeconomie nog gezamenlijk te lijf. Nu wordt de G-20 overschaduwd door een conflict tussen de VS, Duitsland en China over handels- en valutapolitiek.

G-20: Een krachtmeting tussen de VS en Duitsland
© dpa/picture-alliance
Kanselier Merkel en minister Schäuble tijdens de G-20.

De centrale vraag tijdens de G-20 top is: wie heeft de beste antwoorden op de wereldwijde economische crisis? In de aanloop naar de top, waar de regeringsleiders van de twintig grootste economieën elkaar vandaag ontmoeten, werden de twistpunten al snel duidelijk: de Verenigde Staten hebben kritiek op de omvang van de Duitse en Chinese export, omgekeerd bekritiseren deze landen de valutapolitiek van de VS.

Duitsland en China hebben een overschot op hun betalingsbalans. Dat komt doordat beide landen veel goederen exporteren en daardoor een forse inkomende geldstroom hebben. Volgens de VS willen deze landen met een overschot op kosten van andere landen weer economisch gezond worden, zo meldt Der Spiegel vandaag. De VS heeft zelf een tekort op de betalingsbalans en wil nu een maximum aan de export stellen. Zo worden landen verplicht om de binnenlandse vraag te bevorderen.

Bondskanselier Merkel wil niets weten van de Amerikaanse plannen. Ze maakte duidelijk dat Duitsland zich geen exportquotum laat dicteren. Merkel vindt een begrenzing van de export economisch en politiek onredelijk. “Dat is onverenigbaar met het doel van vrije wereldhandel” aldus de bondskanselier in Der Spiegel.

Monetaire politiek

Voordat Merkel naar de top vertrok bekritiseerde ze de monetaire politiek van de VS. Afgelopen week kocht de Amerikaanse centrale bank voor honderden miljoenen dollars staatsleningen op. Deze geldinjectie kwam de VS op veel kritiek te staan omdat de koers van de dollar op deze manier laag blijft. De Duitse regering vindt dat de VS zich zo een oneerlijk voordeel op de wereldmarkt verschaft, aldus Der Tagesspiegel.

Kanselier Merkel kan met opgeheven hoofd de onderhandelingen aangaan, zo meldt de Rheinische Post. De Amerikaanse president bevindt zich in een veel slechtere positie. De werkloosheid in de VS blijft hoog, de economie komt maar niet op gang en de financiële huishouding moet dringend gesaneerd worden. Merkel heeft betere cijfers: de Duitse economie groeit hard. Deze week maakte de Frankfurter Allgemeine bekend dat Duitsland een economische groei van 3,7 procent kan verwachten. Volgens de Rheinische Post heeft Obama geen andere keuze dan toegeven aan Duitsland en China.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger