Merkel: strengere controle financiële markten
Nieuws

Achtergrond - 14 november 2008

(14 november 2008) Nog voor de financiële wereldtop dit weekend van de twintig grootste industrielanden (G20) in Washington, heeft bondskanselier Merkel haar eisen al gesteld. De komende maanden moet volgens haar het gehele financiële systeem worden hervormd. Verregaande controle is het toverwoord.

Angela Merkel vorig jaar tijdens een toespraak voor het World Economic Forum in Davos.De bondskanselier wil dat er harde lessen worden getrokken uit de kredietcrisis. “Binnen het financiële verkeer mogen er geen blinde vlekken meer zijn”, aldus Merkel, die pleit voor meer transparantie. Zo kan op tijd worden ingegrepen als het weer fout dreigt te gaan. De banken spelen volgens haar hierbij een cruciale rol.

Merkel ergert zich aan sommige economen en politici die waarschuwen voor teveel overheidsbemoeienis. “Ik begrijp werkelijk deze kritiek niet nadat de staat door actief ingrijpen erger heeft weten te voorkomen”, aldus Merkel. “De kredietcrisis is ontstaan door excessen in de markt. Deze excessen dammen wij in om een volgende crisis te voorkomen.”

De bondskanselier verwacht bij de top dit weekend van de twintig grootste industrielanden al concrete zaken te kunnen doen. Landen die altijd faliekant tegen overheidsbemoeienis en regulering waren als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, lijken zo langzamerhand van gedachten veranderd.

Merkel hoopt dat in dit klimaat een prominente plaats wordt ingeruimd voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij de controle op de financiële markten. Als het aan haar ligt, krijgt het IMF ook mogelijkheden landen bepaalde sancties op te leggen. Waaruit deze moeten bestaan, liet zij onvermeld. Zeker is dat dit voorstel op veel verzet zal stuiten.

Linke wil miljonairstax

De fractievoorzitter van Die Linke Oskar Lafontaine pleit ondertussen voor een zeer forse belastingverhoging voor vermogende Duitsers. Iedereen die meer dan zes ton bruto verdient, moet volgens zijn voorstel 80 procent daarvan afdragen aan de staat. “Dit is een rechtvaardig plan, omdat een dergelijk hoog inkomen schaamteloos is in deze tijden van crisis en recessie”, zo stelde Lafontaine, die onder bondskanselier Schröder nog enkele maanden minster van Financiën was.

Lafontaine trekt de grens voor zijn belastingplannen naar zes ton, omdat dit bedrag volgens hem precies twintig keer modaal betekent. Op die manier worden alleen zij geraakt die het volgens hem kunnen missen. De hogere belastinginkomsten moeten vervolgens in een conjunctuurprogramma worden gestoken om de heersende economische recessie in Duitsland te bestrijden.

Volgens de fractievoorzitter moeten op de G20-top in Washington concrete maatregelen worden genomen tegen belastingparadijzen als Liechtenstein of de Kaaimaneilanden. Ook moet er kritisch worden gekeken naar de ondoorzichtige praktijken van sommige hedgefondsen. Merkel kondigde gisteren aan deze punten op de agenda te zetten tijdens de topontmoeting in de Amerikaanse hoofdstad.

Afbeelding:

World Economic Forum, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger