Kritiek op China-reis van Beierse premier Söder
Kort nieuws - 2 april 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe deelstaatpremier Markus Söder (CDU) van Beieren reisde vorige week door China om naar eigen zeggen de economische belangen van Beieren te behartigen. 'Een groot succes', schreef Söder bij thuiskomst op X. Vanuit Berlijn kreeg hij vooral kritiek op zijn solo-onderneming.
Söders China reis getuigt vooral van 'grootheidswaanzin', vindt de voorzitter van de Bondsdagcommissie Buitenlandse Zaken Michael Roth (SPD). "Markus Söder is niet de eerste deelstaatpoliticus die probeert een eigen buitenlandbeleid te voeren, maar zelden heeft iemand zo erg gefaald als hij", zei hij zondag in de krant Tagesspiegel. Söder negeert volgens Roth volledig dat de Duitse regering en de EU inmiddels een ander China-beleid voeren dan voorheen.
De regering van bondskanselier Scholz (SPD) stelde vorig jaar juli richtlijnen op voor de omgang met China. De China-strategie zet vooral in op de-risking, het terugdringen van risico's in de handelsrelatie. De regering wil de handel en de toeleveringsketens diversificeren zodat de afhankelijkheid van China minder wordt en de toeleveringsketens minder kwetsbaar. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) noemde de Chinese president Xi Jinping afgelopen september een dictator.
In China had Söder een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang. Daar ging het onder meer om handelsbeleid, maar naar eigen zeggen heeft de Beierse minister-president ook over de oorlog in Oekraïne en de mensenrechtensituatie in China gesproken. Hij voert Realpolitik in plaats van Moralpolitik, zei hij op X: "Wij behartigen de belangen van Beieren in het buitenland en openen deuren voor het bedrijfsleven," aldus Söder. "Waar anderen zich terugtrekken, intensiveren wij de internationale contacten."
Het is niet de eerste keer dat Beieren probeert een eigen buitenlandbeleid te voeren. Eerder haalde Söder onder meer de banden aan met de Hongaarse premier Orbán. Roth: "De Beierse politicus beweert dat er tussen de deelstaat en het communistische regime in China sprake is van een partnerschap op ooghoogte. Als het niet zo treurig was, zou je erom kunnen lachen." Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau.
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig