Duitsland bevriest groot deel begroting
Kort nieuws - 21 november 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet Duitse ministerie van Financiën heeft alle uitgaven voor meerjarige projecten bevroren. Dat betekent dat de regering van kanselier Olaf Scholz (SPD) voorlopig geen nieuwe verplichtingen aangaat. Het besluit komt voort uit een oordeel van het Constitutioneel Hof vorige week over de begroting.
Het Bundesverfassungsgericht bepaalde vorige week woensdag dat de Duitse regering geld dat minister van Financiën Christian Lindner (FDP) had gereserveerd voor de bestrijding van de coronacrisis (maar dat niet was gebruikt), niet mag inzetten voor klimaatbeleid. Een klap voor de regering: het gaat om een bedrag van 60 miljard euro dat naar een klimaatfonds, het Klima- und Transformationsfonds KTF, was overgeheveld en dat al was ingepland voor belangrijke projecten. Zo wilde de bondsregering er de economie mee moderniseren en investeren in de sanering van gebouwen en in elektromobiliteit.
Scholz' kabinet zette kort na de uitspraak van het Constitutioneel Hof al projecten stop die voor 2024 en verder waren gepland en uit het klimaatfonds zouden worden gefinancierd. Nu heeft de regering bijna de hele begroting op slot gedaan. Het ministerie van Financiën stopt het aangaan van nieuwe betalingsverplichtingen, om vooruitbetalingen voor toekomstige jaren te voorkomen, citeren Duite media uit een brief van staatssecretaris Werner Gatzer. Het besluit heeft consequenties voor de begrotingen van bijna alle ministeries. Al bestaande financiële verplichtingen zullen wel worden nagekomen. Vandaag praat de regering met deskundigen over hoe het nu verder moet.
De coalitie van SPD, Groenen en FDP zit behoorlijk met de uitspraak van het Constitutioneel Hof in haar maag. Minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) waarschuwt dat het besluit de hele Duitse economie zal treffen en dat de economie zal krimpen. De SPD wil de Schuldenbremse opschorten, de grondwettelijke verplichting om een evenwichtige begroting te hebben. Deze schuldenrem was voor oppositiepartij CDU/CSU de reden om te klagen tegen de uitgave van de 60 miljard euro van het KTF. De Duitse regering mag uitzonderingen maken op de Schuldenbremse, maar had die in dit geval niet goed gemotiveerd, aldus het Hof. Ook Habeck wil af van de verplichte sluitende begroting in zijn huidige vorm. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche Zeitung
Lees meer over 'Politiek':
CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen
De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.
Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland
In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.
Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht
De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.
Wachten loont
Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.
Reacties
Geen reacties aanwezig