Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland bevriest groot deel begroting

Kort nieuws - 21 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse ministerie van Financiën heeft alle uitgaven voor meerjarige projecten bevroren. Dat betekent dat de regering van kanselier Olaf Scholz (SPD) voorlopig geen nieuwe verplichtingen aangaat. Het besluit komt voort uit een oordeel van het Constitutioneel Hof vorige week over de begroting. 

Het Bundesverfassungsgericht bepaalde vorige week woensdag dat de Duitse regering geld dat minister van Financiën Christian Lindner (FDP) had gereserveerd voor de bestrijding van de coronacrisis (maar dat niet was gebruikt), niet mag inzetten voor klimaatbeleid. Een klap voor de regering: het gaat om een bedrag van 60 miljard euro dat naar een klimaatfonds, het Klima- und Transformationsfonds KTF, was overgeheveld en dat al was ingepland voor belangrijke projecten. Zo wilde de bondsregering er de economie mee moderniseren en investeren in de sanering van gebouwen en in elektromobiliteit.

Scholz' kabinet zette kort na de uitspraak van het Constitutioneel Hof al projecten stop die voor 2024 en verder waren gepland en uit het klimaatfonds zouden worden gefinancierd. Nu heeft de regering bijna de hele begroting op slot gedaan. Het ministerie van Financiën stopt het aangaan van nieuwe betalingsverplichtingen, om vooruitbetalingen voor toekomstige jaren te voorkomen, citeren Duite media uit een brief van staatssecretaris Werner Gatzer. Het besluit heeft consequenties voor de begrotingen van bijna alle ministeries. Al bestaande financiële verplichtingen zullen wel worden nagekomen. Vandaag praat de regering met deskundigen over hoe het nu verder moet.

De coalitie van SPD, Groenen en FDP zit behoorlijk met de uitspraak van het Constitutioneel Hof in haar maag. Minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) waarschuwt dat het besluit de hele Duitse economie zal treffen en dat de economie zal krimpen. De SPD wil de Schuldenbremse opschorten, de grondwettelijke verplichting om een evenwichtige begroting te hebben. Deze schuldenrem was voor oppositiepartij CDU/CSU de reden om te klagen tegen de uitgave van de 60 miljard euro van het KTF. De Duitse regering mag uitzonderingen maken op de Schuldenbremse, maar had die in dit geval niet goed gemotiveerd, aldus het Hof. Ook Habeck wil af van de verplichte sluitende begroting in zijn huidige vorm. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger