Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering mag coronageld niet voor klimaat inzetten

Kort nieuws - 15 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering mag geld dat op de begroting was gereserveerd voor de bestrijding van de coronacrisis niet inzetten voor klimaatbeleid. Dat heeft het Constitutioneel Hof vandaag bepaald. De uitspraak is een domper voor het kabinet-Scholz: het gaat om een bedrag van 60 miljard euro dat al was ingepland voor belangrijke klimaatprojecten. 

De Duitse regering had voor de aanvullende begroting van 2021 een extra krediet van 60 miljard euro opgenomen voor de bestrijding van de coronacrisis. Maar dat geld werd niet uitgegeven en daarom paste het kabinet-Scholz die aanvullende begroting in 2022 aan. De miljarden werden overgeheveld naar een klimaatfonds, het Klima- und Transformationsfonds KTF, zodat ze konden worden ingezet voor klimaatbeleid. De Bondsdag stemde daar vorig jaar mee in. Nu heeft het Constitutioneel Hof bepaald dat die aanpassing van de begroting ongrondwettelijk is. Oppositiepartij CDU/CSU had er een klacht over ingediend.

Volgens het Hof moet de Duitse regering zich aan de Schuldenbremse houden, de grondwettelijke verplichting om een evenwichtige begroting te hebben. Daar zijn uitzonderingen op mogelijk, zoals tijdens de corona- en de energiecrisis. Maar de regering had volgens het Hof in dit geval beter moeten uitleggen waarom het geld dat gereserveerd was voor corona nu voor klimaat moet worden ingezet en hoe dat besluit de gevolgen van de coronacrisis verzacht.

Het is voor het eerst dat de rechters van het Bundesverfassungsgericht een oordeel uitspreken over de Schuldenbremse. Volgens de CDU/CSU omzeilden minister Christian Lindner (FDP) van Financiën en de bondsregering met hun besluit het grondwettelijk vastgelegde begrotingsevenwicht. De christendemocraten willen dat de schuldenrem ook echt een remmende werking heeft.

Volgens de bondsregering heeft de economie onder de coronapandemie te lijden gehad en moeten met het geld particuliere investeringen worden gestimuleerd. Die moeten de economie moderniseren en klimaatneutraal maken. Regeringspartij SPD gaat ervan uit dat de begroting voor komend jaar ondanks het besluit van het Hof toch kan worden goedgekeurd. De partij zegt op verschillende scenario's te zijn voorbereid.

Desalniettemin heeft de Duitse regering een groot probleem, schrijft nieuwssite Tagesschau in een commentaar. De 60 miljard zijn ingepland voor belangrijke klimaatprojecten zoals de sanering van gebouwen en elektromobiliteit. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger