Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse partijen: Grondwettelijk Hof beter beschermen

Kort nieuws - 30 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De regeringspartijen SPD, Groenen en FDP willen het Constitutioneel Hof beter beschermen tegen 'vijanden van de democratie'. Ze krijgen daarbij steun van de grootste oppositiefractie CDU/CSU. De partijen vrezen dat de rechts-radicale AfD, nu die steeds groter wordt, de onafhankelijkheid van het Hof kan aantasten. 

Het Constitutioneel Hof, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, is het hoogste Duitse rechtsorgaan en een van de belangrijkste pilaren van de democratie in Duitsland. Duitse wetten met betrekking tot het Hof kunnen op dit moment met een normale meerderheid in het parlement worden aangepast. Een van de voorstellen is om daar een tweederde meerderheid van te maken. Ook wordt erover gesproken "wezenlijke structuren" van het Hof in de grondwet te verankeren. 

De voorstellen zijn een reactie op de groei van de rechts-radicale AfD, die in de landelijke peilingen de tweede partij is en bij drie deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland in het najaar de grootste lijkt te worden. De AfD wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden, mede omdat toonaangevende partijleden ongrondwettelijke standpunten propageren.

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) waarschuwt dat "autoritaire krachten de democratie en de rechtstaat van binnenuit willen vernietigen door de onafhankelijke justitie en de democratische instituties aan te vallen". Dat is recent duidelijk geworden in Europese buurlanden, aldus de minister. Haar partijgenoot, Bondsdaglid Johannes Fechner, verwijst naar Polen, waar de afgelopen jaren duidelijk werd hoe snel het Hof daar buiten werking kon worden gesteld. Ook de FDP wil de rechters in Karlsruhe "veerkrachtiger maken tegen vijanden van de democratie". 

De CDU/CSU-fractie sluit zich bij de regeringspartijen aan. "We delen de zorgen over de partijpolitieke beïnvloeding van het Bundesverfassungsgericht", aldus plaatsvervangend fractievoorzitter Andrea Lindholz (CSU). De steun van de grootste oppositiepartij is nodig om de wetgeving rond het Constitutioneel Hof aan te passen. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger