Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering zet schuldenrem voor 2023 buiten werking

Kort nieuws - 24 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft donderdag besloten dat de in de grondwet vastgelegde schuldenrem voor 2023 buiten werking wordt gesteld. De regering wil de Bondsdag vragen een bijzondere noodsituatie uit te roepen. Dat is de voorwaarde voor het negeren van de verplichting om geen nieuwe schulden aan te gaan.

Het Constitutioneel Hof bepaalde vorige week dat een fonds van 60 miljard waarmee de regering het klimaatbeleid wil financieren en de economie wil moderniseren, ongrondwettelijk was. Het geld is afkomstig uit een corona-noodfonds en had niet 'omgelabeld' mogen worden, aldus het grondwettelijk hof in Karlsruhe.

Dat bracht de regering in financiële problemen. Minister van Financiën Christian Lindner stelt nu een aangepaste begroting op voor 2023. Als de Bondsdag een noodsituatie uitroept, is die begroting niet in strijd met de grondwet. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger