Duitslandweb logo Duitslandweb

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Achtergrond - 20 juni 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik

“Een van de erfenissen van het nazisme is dat de Duitse geschiedenis nu tot de meest bestudeerde nationale geschiedenissen ter wereld behoort”, stelt de Amerikaanse historicus Helmut Walser Smith. Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ bij het Duitsland Instituut Amsterdam.

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert
© Duitsland Instituut Amsterdam
Boeken van Walser Smith

Het vakgebied Duitse geschiedenis liep volgens historicus Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut altijd voorop met nieuwe methoden en zienswijzen. Maar nu thema’s als klimaatverandering, kolonialisme, racisme en emancipatie het publieke debat bepalen en dus vooral transnationale thema’s op de voorgrond komen, verandert ook het historische onderzoek naar Duitsland. Tijdens de conferentie bespreken historici van verschillende universiteiten hoe de toekomst van het vakgebied eruit ziet.

De wetenschappers van het Duitsland Instituut Amsterdam hebben hun collega’s aan andere Nederlandse universiteiten uitgenodigd om hun eigen onderzoek voor te stellen en om over het vak te praten. Ook het Zentrum für Niederlandestudien in Münster doet mee aan het programma.

Om de uitwisseling niet eenmalig te laten zijn, wordt het Platform Duitse Geschiedenis opgericht. “Het is voor ons als historici belangrijk dat we regelmatig uitwisselen waar we mee bezig zijn en de nieuwste inzichten in het vak met elkaar delen”, zegt Jürgens. “Zo kunnen we ook mogelijkheden voor strategische samenwerking onderzoeken. Deze conferentie wordt een jaarlijks terugkerende gebeurtenis, over komende edities in Utrecht, Nijmegen en Münster hebben we al afspraken gemaakt.”

 

Walser Smith schetst in zijn lezing de grote lijnen van het onderzoek naar de geschiedenis van Duitsland. De Tweede Wereldoorlog was daarin een cesuur. Walser Smith pleit ervoor de oorlog en de Holocaust ook in de toekomst een centrale rol te laten spelen in de kijk op de Duitse geschiedenis. Dat betoogt hij in zijn artikel 'When Germans became the better Historians'.

Helmut Walser Smith schreef onder meer ‘Duitsland. Een natie en haar geschiedenis’, een ruim 600 pagina’s tellende interpretatie van de moderne Duitse geschiedenis naar de jongste wetenschappelijke inzichten. Hij is een van de toonaangevende historici van buiten Duitsland op het gebied van de Duitse geschiedenis.  

"For the new generation of historians (...), victory or defeat is no longer a matter of personal experience, or even being close to people for whom it was. They must develop other categories. While there is considerable richness to German history, the field as such cannot hold (at least outside of Germany) if it cannot offer compelling explanations to core questions about National Socialism and the Holocaust. There are, moreover, troubling signs. Even as interest in these fields continues to draw the greatest number of undergraduate students and interest in the wider public, the number scholars working on these subjects has declined (at least in the United States)."
Lees het hele artikel van Walser Smith als pdf

Voorafgaand aan de lezing van Walser Smith stellen meer dan 15 wetenschappers in zes panelsessies hun onderzoek voor: van de geschiedenis van migratiedebatten in kranten in Berlijn en Londen tot de rol van vrouwen in de Frans-Duitse relatie. 

Het volledige programma van de conferentie The future of German History

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger