Duitslandweb logo Duitslandweb

De Lezing: Geschiedenis waar we zelf bij waren
Historicus Norbert Frei over het ontstaan van de 'Zeitgeschichte'

Achtergrond - 15 juni 2010 - Auteur: Pim Huijnen

Eén van de vele onvertaalbare woorden die het Duits rijk is: Zeitgeschichte. De term is onlosmakelijk verbonden met de Duitse geschiedenis. Dat legt de toonaangevende Duitse historicus Norbert Frei uit, die op 21 juni in Amsterdam spreekt over ‘de uitvinding van de Zeitgeschichte’. 

De Lezing: Geschiedenis waar we zelf bij waren
© Thomas Hauzenberger
Maandag 19 april geeft Norbert Frei een lezing over het ontstaan van de 'Zeitgeschichte' bij het NIOD in Amsterdam.

Wat is Zeitgeschichte?

“Het begrip is na 1945 in de Duitse geschiedwetenschap ingeburgerd als specialisatie in de recente geschiedenis. Het wordt vaak vertaald met contemporaine of eigentijdse geschiedenis, begrippen die ook in het Nederlands, Engels of Frans bestaan, maar kan daarmee toch niet helemaal worden gelijkgesteld.”

In Nederland heeft de eigentijdse geschiedenis zich recent bijvoorbeeld geworpen op de gebeurtenissen rond de val van Srebrenica. Waarom is de Zeitgeschichte iets anders?

“Er zit iets specifieks Duits in de term. De historici die zich vooral de eerste decennia na 1945 met Zeitgeschichte bezighielden, richtten zich nadrukkelijk op de Republiek van Weimar en de tijd van het nationaalsocialisme. In die zin heeft het woord zich ook in het Duitse bewustzijn genesteld. En ook nu de tijd voortschrijdt blijft die periode het centrale ijkpunt in de Zeitgeschichte. De Weimar-periode speelt niet meer zo’n grote rol, maar het nationaal-socialisme des te meer.”

Is dat het enige verschil tussen Zeitgeschichte en ‘oudere’ geschiedenis?

“Er is ook een methodisch verschil. De Zeitgeschichte kan naast geschreven bronnen ook gebruik maken van getuigenissen van mensen die er zelf bij waren. Zij vormen een nieuw soort bron, maar zadelen de discipline ook op met het ‘vetorecht van de Zeitzeugen’.”

Dat klinkt gecompliceerd.

“Ja, het bemoeilijkt het geschiedkundig onderzoek zeker. Hoe Zeitzeugen hun verleden zien komt niet altijd overeen met de visie van de historicus. We vinden nu eenmaal allemaal dat we weten hoe het vroeger is geweest. Dat is de beperktheid van het eigen perspectief, waarvan de historicus afstand moet proberen te nemen. Maar ook als historicus zelf heb je te maken met je eigen verleden en je eigen achtergrond. We zijn allemaal geworteld in de geschiedenis. Zelfs nu de meeste mensen die de Tweede Wereldoorlog persoonlijk hebben meegemaakt zijn gestorven, blijft die tijd een enorme rol spelen voor veel mensen.”

Wat vormt uw persoonlijke fascinatie voor de Zeitgeschichte?

“Precies dat besef. Ik ben als historicus begonnen met de Tweede Wereldoorlog. Daarna ben ik gaan werken over de vroege jaren van de naoorlogse Bondsrepubliek. Het viel me op hoe sterk en hoe lang de geschiedenis van het nationaal-socialisme bleef doorwerken in het nationale bewustzijn. Hoe langer ik ermee bezig ben, des te meer besef ik dat de betekenis van deze periode in onze geschiedenis misschien wel zwakker wordt, maar absoluut niet verdwijnt. Dat vind ik fascinerend.”

Norbert Frei: Die Erfindung der Zeitgeschichte nach 1945
Lezing in de reeks Zeithistorische Perspektiven
Maandag 21 juni om 13 uur bij het NIOD in Amsterdam

 Meer informatie in de Duitslandweb-agenda

Norbert Frei is een toonaangevende 'Zeithistoriker'. Hij is directeur van het Jena Center für die Geschichte des 20. Jahrhunderts.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger