Duitslandweb logo Duitslandweb

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

Achtergrond - 19 april 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik

Donderdag treedt de Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen op in Nijmegen, tijdens ‘Sturm und Drang’, een avond over klimaatactivisme. Zu Knyphausen is een echte Geheimtipp voor Duitse muziek in het singer-songwritergenre.

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'
© Christoph Eisenmenger
Gisbert zu Knyphausen

Gisbert zu Knyphausen (1979) - geen artiestennaam - geldt in Duitsland als ‘gearriveerd’. Zijn concerten zijn steevast uitverkocht en eind maart stond hij nog in een bomvolle grote zaal van de Elbphilharmonie in Hamburg, samen met pianist Kai Schumacher. In het project ‘Lass irre Hunde heulen’ brengen ze een nieuwe interpretatie van klassieke Schubert-liederen.

In Nederland is Zu Knyphausen minder bekend, toch begon zijn muzikale carrière hier. De zanger studeerde muziektherapie in Nijmegen, voor hij in 2005 naar Hamburg vertrok. In die tijd kwam hij “gern und oft” in debatcentrum en filmhuis Lux, schrijft hij op Facebook. Op youtube is te zien dat hij ook in het Nederlands kan zingen; hij coverde het nummer ‘Bagagedrager’ van Spinvis. 

Zu Knyphausen ging op de uitnodiging in om van de Duits-Nederlandse debatavond 'Sturm und Drang' van het Duitsland Instituut Amsterdam op 20 april een muzikaal feestje te maken. Op de avond brengt gespreksleider Mario Daniels de Duitse klimaatactiviste Linda Kastrup in gesprek met Benito Walker, van Youth for Climate Nederland. Gisbert zu Knyphausen heeft zich aangesloten bij Artists for Future. Die stelden een pamflet op waarin ze zich solidair verklaren met de strijd van scholierenbeweging Fridays for Future.

Zijn opmerkelijke naam dankt Zu Knyphausen aan zijn adellijke afkomst. Zijn ouders en zijn broer hebben een wijngoed in de Rheingau, Baron Knyphausen. Gisbert organiseert er ieder jaar een muziekfestival waar geen bier maar wijn wordt geschonken.

De veertiger houdt van afwisseling, blijkt uit de vele projecten en samenwerkingen waarbij hij betrokken is (geweest). Momenteel wisselt hij optredens met zijn band Husten af met de Schubert-liederen en speelt hij bas in de band Paula Paula van zijn vriendin. Eerder dit jaar deed hij in Zwitserland mee aan een opera-achtige revuevoorstelling 'The Black Rider / Der Freischütz'.

De singer-songwriter - waar ze in Duitsland het mooie woord Liedermacher voor kennen - zingt over zijn leven en biedt daarbij alle ruimte aan de twijfels die hij heeft. Uiteindelijk overwint meestal het optimisme. Zoals hij al op zijn debuutalbum (2008) in het lied ‘Sommertag’ zingt: “Doch gerade dann, wenn ich dann wirklich nicht mehr weiter will, liegt mein gepflegter Pessimismus in Scherben.” 

 

Reacties

Astrid Brongers - 20 april 2023 12:34

Was soll ich länger weilen, daß man mich trieb hinaus ? Laß irre Hunde heulen vor ihres Herren Haus ! Die Liebe liebt das Wandern, Gott hat sie so gemacht, von einem zu dem andern, Gott hat sie so gemacht. Die Liebe liebt das Wandern, fein Liebchen , gute Nacht, von einem zu dem andern, fein Liebchen, gute Nacht !

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger