Duitsland viert 100e internationale vrouwendag
Vrouwendag gepaard met kritiek op positie Duitse vrouw

Achtergrond - 8 maart 2010

Internationale Vrouwendag is een Duitse uitvinding, in 1911 gelanceerd door de Duitse communiste Clara Zetkin. Dit jaar wordt de dag voor de 100e keer gevierd. Kritiek op de arbeidsmarktpositie van de Duitse vrouw overheerst.

Duitsland viert 100e internationale vrouwendag
© Afb.: DGB.de
"En zo kom ik op de stoel van de baas?" is het onderschrift bij deze poster van de Duitse vakbond DGB.

De honderdste Internationale Vrouwendag wordt in Duitsland kritisch bejegend. Wat Duitslands bekendste feministe Alice Schwarzer betreft wordt-ie zo spoedig mogelijk afgeschaft. Ze vindt dat de glans er inmiddels van af is. De dag wordt volgens haar voornamelijk nog in Oost-Europa gevierd en is daarbij verworden tot een “soort socialistische Moederdag”, zegt ze in de Frankfurter Rundschau.

Loonverschillen

De Duitse vakbond DGB ziet nog steeds veel reden om op te komen voor vrouwenrechten. Zo wijst de DGB op de grote loonverschillen tussen mannen en vrouwen in Duitsland. Vrouwen verdienen in Duitsland gemiddeld bijna een kwart minder dan hun mannelijke collega's. Daarmee ligt Duitsland ver boven het Europese gemiddelde van 15 procent. Vorige week werd de Bondsregering nog door Brussel gemaand hier snel verandering in te brengen.

Volgens de Bondsregering is de arbeidsparticipatie van vrouwen in Duitsland de afgelopen periode toegenomen. Maar het gaat hier volgens oppositiepartij Die Linke voornamelijk om slecht betaalde deeltijdbanen. Dat blijkt ook uit de cijfers van de regering zelf: het aantal Duitse vrouwen dat fulltime werkt is gedaald en zij krijgen steeds vaker een tijdelijke aanstelling. Ook is het aantal vrouwen dat naast een deeltijdbaan is aangewezen op een bijstandsuitkering de afgelopen 5 jaar met de helft gestegen.

Clara Zetkin

De eerste Internationale Vrouwendag vond plaats op 19 maart 1911 op initiatief van de Duitse communiste Clara Zetkin. Vrouwen uit Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland eisten meer politieke zeggenschap op. Ook wilden ze hetzelfde loon als mannen en betere werkomstandigheden en gezondheidszorg.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Internationale Vrouwendag vooral in Oost-Europa gevierd. In West-Europa groeide de belangstelling ervoor pas weer halverwege de jaren zestig door de opleving van de feministische beweging. In 1977 benoemden de Verenigde Naties 8 maart tot internationale dag voor de rechten van de vrouw.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger