Duitse vrouwen verdienen veel minder 
Duitse inkomensverschillen ver boven Europees gemiddelde

Achtergrond - 20 maart 2009

(20 maart 2009) Duitse vrouwen verdienen gemiddeld 23 procent minder per uur dan hun mannelijke collega’s. Daarmee ligt Duitsland ver boven het Europese gemiddelde van 15 procent. Duitse vrouwen moeten hardere looneisen stellen en korter met ouderschapsverlof, zeggen onderzoekers.

Minister Von der Leyen voert actie in Hannover. Afb.: dpa/picture-allianceDuitsland is het enige Europese land waarin het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen de afgelopen tien jaar is toegenomen. Dit blijkt – op 'equal pay day' - uit een studie van het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung. Alleen in Cyprus ligt het verschil met 24 procent nog hoger.

Een deel van het inkomensverschil is verklaarbaar, zeggen verschillende onderzoeksbureaus. Zo werken Duitse vrouwen, net als veel van hun Europese seksegenoten, meer in deeltijdfuncties dan mannen.

Ze werken ook liever in branches waar sowieso minder verdiend wordt. Die lage lonensector is in Duitsland de afgelopen tien jaar bovendien flink gegroeid. Daarnaast blijven Duitse vrouwen na de geboorte van een kind langer thuis dan hun mannen en ze werken minder vaak in leidinggevende functies.

Loononderhandelingen

Maar ook bij gelijke opleiding, leeftijd, functie en gelijk bedrijf blijft het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen bestaan. De verschillen lopen – afhankelijk van het onderzoeksinstituut – uiteen van 5 tot 12 procent.

Dit inkomensverschil dat niet door bovengenoemde factoren wordt verklaard, is bedrijfstakafhankelijk. Zo verdienen vrouwen in de IT-branche bijna net zoveel als mannen, terwijl mannelijke ingenieurs duidelijk meer verdienen dan hun vrouwelijke collega’s. In de financiële sector hangt het van het functieniveau af: hoe hoger de functie, des te groter het verschil.

Volgens internationaal onderzoeks- en adviesbureau Hay Group heeft dit inkomensverschil te maken met de manier waarop mannen en vrouwen onderhandelen. “Mannen trekken hun mond eerder open als het om loonsverhoging gaat”, aldus de Hay Group. “Ook zijn ze eerder bereid te verhuizen voor een betere baan.”

Ook de Duitse werkgevers wijden het probleem gedeeltelijk aan de vrouw zelf. “Vrouwen kiezen veel te weinig voor goedbetaalde technische of natuurwetenschappelijke beroepen”, aldus de voorzitter van de Duitse vereniging voor vrouwelijke ondernemers.

Ouderschapsverlof

Vrouwen zouden minder lang thuis moeten blijven na de geboorte van hun kind, adviseren de onderzoeksbureaus. In Duitsland krijgen ouders veertien maanden verlof doorbetaald na de geboorte van hun kind, als vader en moeder dat verlof onderling verdelen. In de praktijk komt het erop neer dat de vrouw het grootste deel van dat verlof opneemt.

Ook mogen ouders – in de praktijk wederom meestal de vrouw – na de geboorte van hun kind drie jaar thuis blijven met behoud van hun baan. Maar hoe langer een vrouw niet werkt, des te groter is het inkomensverschil, rekenen de onderzoekers voor.

Minister van Gezinszaken Ursula von der Leyen (CDU) roept Duitse ondernemers op vrouwen en mannen gelijk te belonen. Zij presenteerde donderdag een computerprogramma waarmee bedrijven kunnen nagaan of ze gelijke functies verschillend salariëren.

                                                                                            faz.net / welt online

Zie ook:

Duitse website equal pay day

Afbeelding:

dpa/picture-alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger